recordaantal transacties januari
Foto: Canva

In de eerste maand na het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters zijn ruim 24.500 huizen verkocht: 40 procent meer dan vorig jaar in januari. Dat is een recordaantal transacties voor januari, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster onderzochten niet waarom de huizenverkopen stegen, maar ze wijzen wel op het verdwijnen van de belasting. Het lijkt erop dat veel starters de overdracht van hun huis hebben uitgesteld tot na de jaarwisseling. Zo konden ze profiteren van het verdwijnen van de taks van 2% over de verkoopprijs. Op een woning van 300.000 euro scheelt dat 6.000 euro aan spaargeld.

Starters grijpen hun kans

Het aantal jonge kopers (tot 35 jaar) was met 68 procent in ieder geval ongekend hoog. Starters grijpen hun kans en in de leeftijd daarboven is het aandeel dat een appartement koopt fors naar beneden gegaan. Dat zouden doorstromers kunnen zijn die afhaken, maar woningmarktexpert Paul de Vries van het Kadaster vermoedt dat dit de groep particuliere beleggers is die appartementen opkochten om er geld aan te verdienen. Dat is dankzij de hogere overdrachtsbelasting minder aantrekkelijk geworden.

De belastingmaatregel geldt nu voor alle koophuizen, maar vanaf april alleen nog voor woningen met een verkoopprijs onder de 400.000 euro.

De leeftijdscategorieën boven de 35 jaar kopen veel minder appartementen, terwijl jonge kopers toeslaan. – Bron: Kadaster

Ruim 40% meer woningen verkocht

Het Kadaster registreerde in januari ruim 40% meer verkochte woningen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is de grootste procentuele stijging sinds januari 2015.

Eerder deze maand bleek dat het aandeel hypotheekaanvragen van starters op de woningmarkt in januari niet was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat was volgens het netwerk van Hypotheken Data Netwerk (HDN) met 27% vrijwel gelijk aan januari 2020.

 

Huizenprijzen 9,3% in prijs gestegen

Ook de huizenprijzen zijn in de eerste maand van 2021 flink gestegen. Bestaande koopwoningen werden 9,3% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in ruim twee jaar. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan en die prijsstijging zet dit jaar dus gestaag door.

Effect afschaffen overdrachtsbelasting blijft nog uit, wel meer startersleningen verstrekt