De hyotheekmarkt dendert maar door in 2020. Dat blijkt uit de maandcijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) over november. In deze maanden werden weer meer hypotheken afgesloten dan in oktober, in totaal 46.495.

Het aantal afgesloten hypothecaire leningen ligt daarmee 14% hoger dan het gemiddelde van de maand november in de afgelopen vier jaar.

Ontwikkeling hypotheekaanvragen

Vanaf augustus 2019 is het aantal hypotheekaanvragen flink gestegen tot de piek in maart en april tijdens de eerste coronagolf. Daarna zijn de maandcijfers in 2020 weer teruggegaan naar het hoge niveau van 2019.

Lees verder onder de afbeelding

Hypotheekaanvragen in november per jaar (bron HDN)

Weinig verandering hypotheekaanvragers

De oversluiters, doorstromers en verbouwers van hun woning blijken het meest actief op de hypotheekmarkt. Voor de jonge starters blijft het volgens HDN lastig om een hypotheekaanvraag te doen.

Lees verder onder de afbeelding

Verdeling hypotheekaanvragers naar doelgroep in 2019 en 2020 (bron HDN)

December traditioneel rustige maand

Traditiegetrouw is december een relatief rustige maand voor wat betreft het aantal hypotheekaanvragen. Dit heeft met name te maken met het aantal werk- en vakantiedagen. HDN signaleert dat in 2020 op dinsdag en donderdag de meeste aanvragen worden gedaan. Vrijdag is de minste actieve dag van de werkweek.

De HDN publiceert elke maandag de weekcijfers op haar website en LinkedIn

Lees verder onder de afbeelding


Aantal hypotheekaanvragen t/m november 2020 per dag (bron HDN)