ING 2021

Het kopen van een woning wordt in 2021 iets betaalbaarder. Dat stelt ING Economisch Bureau. Naar verwachting liggen de woningprijzen in 2021 gemiddeld 0,5% lager dan in 2020.

Wat ING verwacht:

  1. Coronacrisis zet neerwaartse druk op woningprijzen
  2. Hoger besteedbaar inkomen verhoogt financiële draagkracht
  3. Wijziging overdrachtsbelasting beïnvloedt betaalbaarheid op twee manieren
  4. Effect mogelijke rentestijging op betaalbaarheid klein

Doorsnee koopstarter iets minder kwijt aan hypotheeklasten in 2021

De doorsnee koopstarter is over een jaar naar verwachting een iets kleiner deel van zijn besteedbaar inkomen kwijt aan hypotheeklasten dan nu, blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. Deze lasten zullen in het laatste kwartaal van 2021 zo’n 23% van het besteedbaar inkomen bedragen, tegenover 24% in het laatste kwartaal van 2020.

De verslechtering van de betaalbaarheid van een koopwoning van de afgelopen vijf jaar zet komend jaar dus niet door, aldus ING. Eind 2015 was de doorsnee starter zo’n 20% van zijn besteedbaar inkomen kwijt aan hypotheeklasten. Sinds 2016 is de betaalbaarheid van koopwoningen continue verslechterd, als gevolg van de flinke huizenprijsstijgingen. De daling van de hypotheekrentes en inkomensstijgingen boden in de afgelopen jaren onvoldoende tegenwicht om een verslechtering van de betaalbaarheid te voorkomen.

Neerwaartse prijsdruk door coronacrisis en minder beleggersvraag

De belangrijkste redenen dat de betaalbaarheid van een koopwoning in 2021 voor de doorsnee starter verbetert, zijn de verwachte daling van de woningprijzen en stijging van het besteedbaar inkomen in 2021. Verder spelen de wijziging van de overdrachtsbelasting en de ontwikkeling van de rentes een rol.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Woningmarkt koelt in 2021 af

ING denkt dat de woningmarkt volgend jaar afkoelt als gevolg van de coronacrisis. Naar verwachting is dit als eerst terug te zien in een daling van het aantal woningverkopen en daarna in een effect op de prijzen. De verwachting is dat het aantal woningtransacties in 2021 vanwege de coronacrisis met ruim 10% daalt richting de 200.000 transacties. ING is daarmee minder positief dan de Rabobank, die zijn verwachting vorige week bijstelde.

De woningprijzen bereiken in het eerste kwartaal van 2021 een piek. Hierna volgt een prijsdaling die ook begin 2022 voortduurt. Over het hele jaar genomen liggen de woningprijzen in 2021 gemiddeld 0,5% lager dan in 2020. Kijkend naar het verwachte prijsverschil in december 2021 vergeleken met een jaar eerder, zal dit landelijk gemiddeld op een daling van zo’n 5% neerkomen.

Wel zijn volgens ING de onzekerheden op de woningmarkt door de coronacrisis groter dan anders. Een sneller einde aan de beperkingen door corona, en daarmee een sneller economisch herstel en meer vertrouwen in de woningmarkt, kunnen de daling beperken.