online aanvraag energielabel

Het indienen van een online aanvraag voor het vernieuwde energielabel wordt wellicht toch mogelijk. Dit blijkt uit een wetswijziging die de Tweede Kamer onlangs heeft aangenomen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) onderzoekt de mogelijkheden voor dit voorstel van Tweede Kamerleden Koerhuis en Terpstra.

Beide Kamerleden protesteren via hun amendement tegen de forse kostenverhoging van het vernieuwde energielabel. Daarom pleiten ze voor het behoud van een digitale aanvraag zoals dat nu ook kan. Daarentegen wil Ollongren vanaf 2021 een energieadviseur thuis laten komen voor een woninginspectie. Deze adviseur kent vervolgens het label toe volgens een nieuwe Europese norm. Een dergelijke procedure kost de huiseigenaar gemiddeld 190 euro. Die woningbezitter kan nu nog het huidige energielabel online aanvragen voor 7,50 euro. Een woninginspectie is in dat geval niet nodig.

Energielabel-voor-je-woning

Ondersteuning energieadviseur op afstand

Dankzij het aangenomen amendement gaat minister Ollongren de markt vragen om inzicht te geven in een online aanvraag van het energielabel met ondersteuning van een energieadviseur op afstand. Mogelijk wordt het label dan goedkoper dan 190 euro. Deze marktconsultatie neemt enkele maanden in beslag. Voor de eerste helft van 2021 geldt sowieso de aanvraagprocedure zoals de minister die voor ogen heeft.

Het wordt vanaf 1 januari ook verplicht om een geldig energielabel te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van een woning op funda, meldt de NVM.


Veel huiseigenaren niet op de hoogte van vernieuwd energielabel

Veel huiseigenaren zijn niet op de hoogte dat de aanvraag van het energielabel vanaf 1 januari 2021 verandert bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van het marktonderzoeksbureau Multiscope. Zes op de tien ondervraagden weet bovendien niet dat het label vanaf 1 januari fors duurder wordt.

Boete zonder energielabel

Het bureau ondervroeg 4000 huiseigenaren van 18 jaar en ouder. Meer dan de helft (53%) van de ondervraagden weet niet dat ze een boete krijgt van 170 euro bij verkoop of verhuur van de woning zonder energielabel.  Huiseigenaren zijn voorlopig tot en met juli 2021 verplicht een energieadviseur in te schakelen voor toekenning van het label op basis van een nieuwe Europese norm. Hoe de aanvraagprocedure voor het label er daarna uitziet hangt af van de uitkomst van een marktconsultatie van minister Ollongren. Zij stelt een onderzoek in om een online aanvraag van het label te combineren met een energieadviseur op afstand.