Koper ziet makelaar als gesprekspartner bij verduurzaming woning
Foto: Maria Godfrida, Pixabay

De aankoop van een woning lijkt hét moment om na te denken over verduurzaming. Makelaars en hypotheekadviseurs kunnen het beslissende zetje geven bij duurzaamheidsmaatregelen van de nieuwe eigenaren.

Dit blijkt uit een onderzoek naar energieadvies bij woningaankopen van Vereniging Eigen Huis en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is de derde keer dat dit onderzoek is uitgevoerd. Eerdere versies verschenen in 2017 en 2019.

Kopers – vooral starters – spreken steeds vaker met hun makelaar en hypotheekadviseur over energiebesparende maatregelen. Bij andere dienstverleners die bij het aankoopproces van een woning een rol spelen – zoals bouwkundigen en klussenbedrijven – gebeurt dit vreemd genoeg niet.

Initiatief bij de koper

Het initiatief om over verduurzamingsmaatregelen te spreken ligt vooral bij de koper. Van de 628 respondenten heeft 64% met ten minste één dienstverlener gesproken over energiezuinigheid. Van de bevraagde makelaars en hypotheekadviseurs zegt 35% zelf te beginnen over energiebesparende maatregelen.

Het blijkt dat wanneer de makelaar of financieel adviseur het initiatief hiertoe neemt, de koper vaker tot verduurzaming overgaat: van 67% als er niet over verduurzaming is gesproken, tot 79% als de dienstverlener wél het initiatief neemt om erover te praten.

78% verduurzaamt

Steeds meer woningeigenaren treffen verduurzamende maatregelen bij de aankoop: van 46% in 2017 en 57% in 2019 naar 78% in 2022. Zo’n 40% zegt bij het zoeken naar een woning op een makelaarswebsite al gericht te hebben gezocht op woningen met een energiezuinig label.

De meest genoemde maatregelen zijn zonnepanelen en kleinere verduurzamingsmaatregelen, zoals ledlampen en tochtstrips. Starters nemen iets vaker verduurzamingsmaatregelen dan niet-starters: 81% versus 76%.

Eigenaren besteden er ook meer geld aan (vanaf € 20.000) dan in voorgaande jaren. Doorgaans (in circa 60% van de gevallen) ligt de investering niet hoger dan € 10.000. Na het nemen van de verduurzamingsmaatregelen heeft 27% van de respondenten een beter energielabel.