positie starters

De kostengrens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) stijgt volgend jaar naar €355.000. NHG gaat hiertoe over omdat de huizenprijzen blijven stijgen. Daardoor kopen steeds meer mensen een woning zonder vangnet.

Met een verhoging van de kostengrens van €325.000 naar €355.000 is deze meer in lijn met de beweging op de markt, aldus NHG. NHG stelt jaarlijks samen met ministeries een kostengrens vast voor de hypotheekgarantie. Die is gebaseerd op de maandelijkse gemiddelde koopsommen. De prijs voor een gemiddelde woning zal in januari volgend jaar rond de €400.000 liggen, zo is de verwachting.

CBS: gemiddelde prijs koopwoning stijgt 17,8%

De gemiddelde prijzen voor koopwoningen lopen inderdaad nog steeds op, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Koopwoningen kosten gemiddeld 17,8% meer in augustus 2021 dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is het opnieuw de grootste stijging sinds het jaar 2000.

Vangnet voor groepen consumenten

Vanwege de snelle prijsstijging zijn er steeds minder huizen te koop voor een bedrag onder de NHG-kostengrens. “Wij maken ons hier zorgen over, want het is belangrijk dat mensen gebruik kunnen blijven maken van de hulp die NHG kan bieden bij financiële problemen en eventuele restschulden”, aldus NHG in een persbericht.

NHG noemt het belangrijk dat groepen consumenten zoals zzp’ers, starters op de woningmarkt en flexwerkers toegang houden tot een hypotheek met een vangnet. Het aantal hypotheekaanvragen met NHG daalde tussen 2012 en 2021 al van 70% naar 28%, zo bleek afgelopen voorjaar.

NHG gaat de premie voor de garantie verlagen. De premie bedraagt nu 0,7%. Deze gaat per 1 januari omlaag naar 0,6%.