Hybride taxatie

Het marktaandeel hypotheken van de grootbanken heeft een historisch dieptepunt bereikt. Nog maar 45% van de hypotheken wordt momenteel bij Rabobank, ABN Amro of ING afgesloten. De banken verliezen vooral terrein bij de categorie oversluiters van hypotheken. Dat blijkt uit onderzoek van IG&H over het tweede kwartaal van 2020. 

Volgens de rapportage van IG&H is het marktaandeel van de grootbanken ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar gedaald met 2,3 procent. Daarmee komt de top 3 banken uit op het laagste niveau sinds dat IG&H in 2006 metingen doet.

Lees verder onder afbeelding

Marktaandeel grootbanken daalt al sinds langere tijd (bron De Hypotheekshop)

Inleveren bij oversluiters hypotheek

Uit de meest recente marktupdate van het onderzoeksbureau blijkt dat deze banken vooral sterk inleveren onder de groep mensen die hun hypotheek oversluiten (-5,8 procentpunt). Daarentegen groeiden verzekeraars juist het sterkst in deze categorie (+3,0 procentpunt). Daarmee vergroten ze hun totale marktaandeel naar 13,4%. Ook onder starters en doorstromers werden ze populairder. Buitenlandse partijen groeiden het sterkst onder starters (+2,4 procentpunt). Daarentegen leverden regiepartijen licht marktaandeel in bij starters en doorstromers. Desondanks groeide hun aanhang onder over -en bijsluiters.

Lees verder onder afbeelding

Allianz biedt niet alleen de minst riskante hypotheken op bovenstaande risicometer, maar blijkt ook de populairste geldverstrekker bij met name over -en bijsluiters (bron De Hypotheekshop)

Buitenlandse geldverstrekkers en verzekeraars

Buitenlandse geldverstrekkers en verzekeraars hebben het meeste marktaandeel veroverd op de hypotheekmarkt met respectievelijk +1,4 procentpunt en 1,3 procentpunt. Direct op de voet gevolgd door regiepartijen die een lichte plus noteerden. In de top 5 blijkt Allianz de grootste stijger, gevolgd door Lloyds Bank, Aegon en Argenta en ASR.

Grootste dalers

Voor het tweede kwartaal op rij voert ING de top 5 dalers aan met -1,1 procentpunt. Het
merendeel van de dalers bestaat uit banken. ING wordt gevolgd door Munt Hypotheken, NIBC, ABN AMRO en Obvion. Banken verliezen in alle sectoren hypotheeknemers.

Regiepartijen

Na de banken hebben de regiepartijen inmiddels het grootste gezamenlijke marktaandeel op de hypotheekmarkt, namelijk 20%. Via een regiepartij kunnen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. De regiepartijen begonnen in 2014 al aan een opmars.