Nederlanders maken zich steeds meer zorgen dat migratie de toch al krappe woningmarkt verder onder druk zet. Dat blijkt uit onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) dat het ‘ongenoegen’ over migratie in kaart brengt.

Twee jaar geleden bleek nog 59 procent van Nederlanders zich zorgen te maken over de invloed van migratie op de woningmarkt, inmiddels is dat 63 procent. 43 procent staat negatief tegenover migratie in het algemeen, in 2017 was dat nog 38 procent.

,,Een groeiend deel ziet asielzoekers meer als een bedreiging dan als een verrijking, zegt minder geneigd te zijn om asielzoekers te helpen, reageert met minder positieve emoties op het feit dat Nederland asielzoekers opvangt, en wijst het beleid op gebied van opvang van asielzoekers af’’, schrijven de onderzoekers.

Veel empathie

Overigens blijkt wel dat Nederlanders die dicht bij een asielzoekerscentrum wonen overwegend positief tegen opvang staan. Wie daar verder vandaan woont, is negatiever.

De onderzoekers menen dat de meeste Nederlanders nog steeds wel veel empathie voelen, zo’n 45 procent wil ook wel een helpende hand reiken, maar een kwart van alle Nederlanders wil echter ook dat er hard wordt opgetreden tegen asielzoekers die zich niet gedragen. De meeste overlast komt van asielzoekers uit zogenoemde ‘veilige landen’ als Marokko, Algerije en Albanië. Zij maken geen of nauwelijks kans op asiel, maar komen toch naar Nederland.

Bron: AD