Sinds het vierde kwartaal van 2018 blijven de prijsstijgingen elk kwartaal onder de 5%, blijkt uit de laatste cijfers van Pararius. In het vierde kwartaal van 2019 stegen de huurprijzen met 4,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, naar een gemiddelde vierkantemeterprijs van € 16,77 per maand.

In de vijf grootste steden was de prijsstijging nog kleiner: daar stegen de prijzen met niet meer dan 3,4% ten opzichte van Q4 2018. In de eerste drie kwartalen van 2019 werden er nog wel grote prijsstijgingen gemeten. Zo nam de gemiddelde huurprijs in de vrije sector in Utrecht, Rotterdam en Eindhoven in het eerste kwartaal van 2019 nog toe met minimaal 7,6 procent.

Amsterdam drukt op landelijke huurprijsstijging

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven hebben vanzelfsprekend een belangrijke invloed op het landelijk gemiddelde. Amsterdam (+3,1%) heeft een drukkend effect op de landelijke huurprijsstijging. Als Amsterdam buiten beschouwing wordt gelaten, komt de gemiddelde landelijke huurprijsstijging op 5,3% uit: 0,5 procentpunt hoger dan wanneer Amsterdam wél wordt meegeteld. Hieruit blijkt dat de prijzen in de rest van Nederland procentueel gezien harder stijgen dan in Amsterdam.

Ook de absolute huurprijs ligt landelijk gezien een stuk lager als Amsterdam buiten beschouwing wordt gelaten. Amsterdam is met een gemiddelde huurprijs van € 23,68 per vierkante meter per maand de duurste stad van Nederland. De hoofdstad trekt het gemiddelde daardoor flink omhoog. Wordt Amsterdam niet meegerekend, dan was de gemiddelde huurprijs landelijk € 14,79 per vierkante meter per maand. Dat is € 1,83 minder dan wanneer Amsterdam wel wordt meegeteld (€ 16,77 per maand).

Enkele uitschieters

Buiten de Randstad werden er ook enkele uitschieters gemeten. De prijzen in Bussum stegen het hardst: daar betaalden nieuwe huurders in het vierde kwartaal € 15,49, ruim 14% meer dan in het vierde kwartaal van 2018. Ook in Amersfoort werd een stijging van 14% gemeten. Daar betaalden nieuwe huurders € 13,25.

In Apeldoorn betaalden nieuwe huurders een vierkantemeterprijs van € 10,72, zo’n 12% meer dan het vierde kwartaal van 2018. In Nijmegen, Enschede en Breda stegen de huren met zo’n 8 procent. In Tilburg betaalden nieuwe huurders het afgelopen kwartaal 7,5 procent meer.

Provincies

Ook op provincieniveau zijn er enkele prijsstijgingen te zien. Zo namen de prijzen in Friesland met 9,8% toe en in Flevoland met 9,6%. Flevoland kent een gemiddelde vierkantemeterprijs van € 13,56. De Friese prijzen zijn relatief laag te noemen. Friese huurders betaalden het afgelopen kwartaal zo’n € 9,33 voor een vrijgekomen huurwoning. Daarmee is Friesland de goedkoopste provincie om te huren.

In Overijssel en Drenthe namen de vrije sector huurprijzen met respectievelijk 6,3 procent en 4,9 procent toe naar € 10,33 en € 10,28 per vierkante meter per maand. Deze provincies zijn op Friesland na de goedkoopste provincies van Nederland.

Zeeland is de enige provincie waar de huurprijs licht daalde. De gemiddelde prijs nam hier met 1,2 procent af naar € 11,91.

Geen buitensporige prijsstijgingen

De vrije sector huurmarkt lijkt al enkele kwartalen op rij in rustiger vaarwater te zijn: geen enorme stijgers, geen hoge pieken. “De prijsstijgingen die we nu meten zijn niet buitensporig hoog”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “Ter vergelijking: de gemiddelde landelijke prijsstijging in de vrije huursector komt niet hoger uit dan de maximaal mogelijke prijsstijging in de sociale huursector.”

Huurprijzen van sociale huurwoningen voor zittende huurders mogen volgens de wet jaarlijks met maximaal 4,1 tot 5,6% stijgen, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Vanaf 1 juli 2020 zijn die percentages vastgesteld op 5,1 procent tot 6,6 procent. Ook in vergelijking met de koopmarkt groeit de vrije huursector minder hard. Het laatste kwartaal van 2019 stegen de prijzen van koopwoningen in Nederland met 8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De cijfers van Pararius zijn bovendien gebaseerd op woningen die aan nieuwe bewoners worden verhuurd. Mensen die al een huurwoning hebben en dus niet zijn verhuisd in de afgelopen periode, krijgen vaak alleen een huurverhoging die de inflatie volgt. “Na een huurperiode van 12 maanden wordt de huur verhoogd op basis van een in de huurovereenkomst opgenomen indexeringsclausule. Huurders weten daardoor precies wat hen financieel te wachten staat op het moment dat ze de huurwoning betrekken”, zegt De Groot.

De cijfers in de Pararius huurmonitor zijn gebaseerd op 11.202 woningen die in het afgelopen kwartaal via Pararius zijn verhuurd.

Bron: Pararius