nieuwbouwwoning van € 355.000
Een nieuwbouwwoning van € 355.000 is voor veel Nederlanders onbereikbaar, laat staan een twee-onder-een-kapwoning. - Foto: NVM

Uit een analyse van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een ‘betaalbare’ nieuwbouwwoning van € 355.000 voor veel Nederlanders onbereikbaar is.

In de nieuwe woningbouwplannen van het kabinet worden huizen tot de NHG-grens van € 355.000 als betaalbaar aangemerkt. De vereniging vreest dat dit bedrag de norm wordt voor een ‘betaalbare woning’, terwijl dat voor veel mensen nog steeds onbetaalbaar is, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

€ 355.000 zelfs voor twee middeninkomens nog te veel

De Tweede Kamer debatteert morgen over de Nationale Bouw en Woonagenda. Tot 2030 moeten er 900.000 woningen gebouwd worden, zo staat in de Bouwagenda. Twee derde daarvan, 600.000 woningen, moet in de ‘betaalbare’ prijscategorie vallen.

Maar € 335.000 voor een nieuwbouwwoning is voor veel mensen veel te veel, zo becijferde de VEH. Een woning kopen voor zo’n bedrag is alleen haalbaar als twee mensen samen een huis kopen, die beiden ongeveer € 2.740 per maand verdienen. Een gecombineerd maandloon van bijna € 5.500 dus, berekent de belangenclub. Veel stelletjes met een middeninkomen verdienen echter minder.

‘Garandeer de bouw van goedkopere woningen’

“Als het kabinet inzet op nieuwbouwwoningen van rond de € 350.000, dan blijven die voor veel woningzoekenden onbetaalbaar”, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. “Bouwplannen moeten worden gespecificeerd naar type woning, prijsklasse en aantallen, anders wordt het woningtekort maar deels opgelost”, vervolgt Klein. “We moeten voorkomen dat grote groepen mensen de nieuwbouwprijzen niet kunnen betalen, of dat er woningen komen die niet passen bij hun behoeften. De bouw van goedkopere, passende woningen moet daarom worden gegarandeerd.”

Neem nu een (proef)abonnement en lees in Vastgoed 4 – thema Nieuwbouw & projectontwikkeling – onder andere een interview met architect Burton Hamfelt