kantoorruimte
Foto: Canva/scyther5

Een innovatief modern kantoor is meer dan alleen een plek om te zitten en te werken. De kantoorruimte bevordert de productiviteit, betrokkenheid, focus en samenwerking.

Partnercontent van Flexas.com

In de loop der decennia zijn kantoorruimtes geëvolueerd om plaats te bieden aan nieuwe technologie en om de werkplek productiever te maken voor de werknemers. Vandaag de dag blijft het moderne kantoor zich ontwikkelen omdat bedrijven nieuwe dingen proberen om stress te verminderen en prestaties te verbeteren.

Elk bedrijf heeft zijn eigen idee van wat een kantoor een geweldige plek maakt om te werken. Het heeft te maken met de bedrijfscultuur en hoe de werknemers graag werken. Het creëren van de juiste kantooromgeving kan werknemers in staat stellen grote, belangrijke projecten met de juiste motivatie en omstandigheden aan te pakken.

Innovatieve kantoorveranderingen

De huidige markt voor onroerend goed is extreem duur. Er is nu zoveel concurrentie dat alleen al het vinden, laat staan het veiligstellen van een geschikte kantoorruimte kan betekenen dat u niet meer op toplocaties kunt zitten. Maar geografie is van cruciaal belang voor elk bedrijf, aangezien het van invloed is op hoe gemakkelijk klanten en cliënten u kunnen vinden. Ook bepaalt het het woon-werkverkeer van uw werknemers. Hieronder een aantal ontwikkelingen die een kantoor kunnen innoveren.

1. Geen toegewezen zitplaatsen (hot desking)

Draadloos internet, laptops en tablets stellen werknemers in staat om overal te werken. Als gevolg daarvan kunnen ze zich vrijer bewegen op hun werkplek. Veel bedrijven zijn nog een stap verder gegaan door persoonlijke bureaus af te schaffen ten gunste van een ‘hot-desking configuratie’.

2. Kantoorruimte in de cloud

Door cloud-gebaseerde diensten te gebruiken, hebben werknemers toegang tot apps, documenten en gegevens via een webbrowser zoals Microsoft Edge of Firefox. Enkele bekende clouddiensten zijn Netflix, Google Drive en Microsoft OneDrive.

Als innovatieve kantooroplossing stelt een cloud-gebaseerde kantoor(ruimte) in combinatie met een sterk wifi-signaal een team in staat om overal vandaan (of vanuit huis) te werken.

3. Intelligente beglazing

Het slimme glas, ook bekend als dynamisch glas, stelt gebruikers in staat de tint van het glas te wijzigen met behulp van hun smartphone, tablet of desktopcomputer. Het slimme glas kan rekening houden met variabelen zoals:

 • Tijd van de dag
 • Blootstelling aan de zon
 • Bewolking
 • Lichthoek

Het glas kan zich dan aanpassen om verblinding te voorkomen, de binnentemperatuur te behouden en een optimaal zicht van binnenuit te bieden.

4. Voeg een element van spel toe

Het is cruciaal om speelsheid toe te passen in alles wat we doen om de flexibiliteit van onze hersenen te ontwikkelen om toegang te krijgen tot innovatie en creativiteit (die drastisch afneemt naarmate we ouder worden).

Spelen is:

 • Doelloos
 • Vrijwillig
 • Inherente aantrekkingskracht
 • Vrij van tijd
 • Verminderd bewustzijn van jezelf
 • Improvisatiepotentieel
 • Voortzetting van verlangen

De lerende kantoorruimte

Adidas heeft bijvoorbeeld het programma Mijn Arena geïntroduceerd. De toekomstige kantoorruimte wordt door werknemers ontworpen en getest in een testgebouw genaamd PITCH. In PITCH proberen ze verschillende ontwerpen en hulpmiddelen uit tot ze het plan hebben gevonden dat bij hun behoeften past. De lerende kantoorruimte is dus de sleutel tot succes.

Kantoorruimte is van invloed op het creatieve potentieel van een team of organisatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit bewezen. Als je wilt dat je team innovatief is, creëer dan een omgeving die dit weerspiegelt.