Delft

Kopers betaalden in september gemiddeld € 314.300 voor een bestaande woning. De verschillen per provincie zijn groot.

Kopers betaalden in september gemiddeld € 314.300 voor een bestaande woning. Het is de derde maand op rij dat de koopsom boven de € 310.000 uitstijgt tot gemiddeld € 313.300 in het derde kwartaal. In september vonden 18.300 transacties plaats, 11,3% meer dan vorig jaar.

De verschillen per provincie zijn groot. De grootste koopsomstijging zien we in Zeeland (+12%), De grootste stijging van het aantal transacties in Flevoland (+7,7%). Dat blijkt uit berekeningen van Woningmarktcijfers.nl

Minder appartementen, meer vrijstaande woningen verkocht

De verkoop van appartementen is de laatste jaren afgenomen. De overige woningtypen laten een stijging zien, vooral de vrijstaande woningen. Uiteraard is dit van invloed op de gemiddelde prijs.

Koopsom per provincie

Kopers in Groningen zijn het goedkoopst uit. over de eerste negen maanden werd daar gemiddeld € 218.400 betaald, in Noord Holland is de koopsom hard op weg naar de € 400.000. De stijging van de koopsom is in Zeeland met 12,3% opvallend groot. Flevoland, Noord Holland en Drenthe blijven met een stijging van 6% iets achter bij het landelijk gemiddelde.

In de meeste provincies daling van transacties

Noord-Brabant laat dit jaar de grootste daling van het aantal transacties zien, namelijk -5,6%. Zuid-Holland volgt met -4,1%. In Friesland, Utrecht en Groningen werden iets meer woningen verkocht, Flevoland kende zelfs een flinke plus van 7,7%.

Woningmarktcijfers.nl publiceert periodiek de opvallendste ontwikkelingen op de woningmarkt. Het CBS, Kadaster en de NVM presenteerden ook al cijfers over de woningverkoop in het derde kwartaal.

Bron: Woningmarktcijfers.nl