Heimstaden
Nachtopname Arnhem

Vastgoedbelegger Heimstaden uit Noorwegen is volgens onderzoek van het Kadaster de grootste buitenlandse eigenaar van huurwoningen in Nederland. Het bezit ongeveer 13.500 woningen.

Heimstaden wil zo snel mogelijk naar 20.000 woningen in Nederland, via aankopen en nieuwbouw. Geld lijkt daarbij geen probleem. Het bedrijf begon met een deal van € 1,4 miljard in Nederland en strooit ook elders in Europa met miljarden. De melden drie regionale kranten (de Stentor, De Gelderlander en Twentsche Courant Tubantia) voor wie het Kadaster het onderzoek heeft uitgevoerd.

Zo kocht Heimstaden in september voor € 9,1 miljard 29.000 woningen in Berlijn (14.000), Hamburg (3.600), Stockholm en Malmö (9.000) en Kopenhagen (1.100). Heimstaden heeft ook huurwoningen in onder meer Nijmegen, Enschede, Zwolle, Apeldoorn, Deventer en Arnhem. Alles bij elkaar bezit Heimstaden 145.000 woningen.

‘Stop Heimstaden’

Terwijl de opmars vrijwel overal rustig verloopt, roepen de aankopen in Berlijn weerstand op. Huurders gaan daar de straat op met spandoeken: Stop Heimstaden. Hun grote angst is ook dat de huurprijzen de pan uit rijzen en het bedrijf de huurwoningen omzet in koopwoningen om geld te maken.

Heimstaden nam vorig jaar 673 (voornamelijk sociale) huurwoningen over van woningcorporatie Mooiland in Ede. Onder druk van de huurdersbelangenvereniging hebben de Noren zich moeten verplichten die woningen zeker zeven jaar in bezit te houden. Verder gelden er tot zeven na jaar na de overname restricties met betrekking tot de maximale huurprijs bij een bewonerswisseling.

‘Geen zorgen’

Volgens Edward Touw van Heimstaden zelf hoeft niemand zich zorgen te maken. “Wij zijn gekomen om lang te blijven. Wij kopen nooit woningen met de intentie ze te verkopen”, zegt hoofd marketing & communicatie voor Nederland Edward Touw in een reactie. “Ook het slopen van complexen past niet in onze strategie. Ik kan verzekeren dat wij geen enkele van de woningen die we in bezit hebben zullen slopen.”

Kenners van de woningmarkt volgen de stappen van Heimstaden met belangstelling maar vinden het nog te vroeg een oordeel te vellen. „Veel huurders hebben door alle wisselingen van de afgelopen jaren geen idee meer wie hun verhuurder is. Heimstaden zegt voor de lange termijn te gaan, huur en beheer in eigen hand te houden, vanuit eigen kantoren. Dat is op zich al goed nieuws”, zegt Barend Wind, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, die met studenten onderzoek doet naar Heimstaden.

In de eerste helft van dit jaar werd het laagste aantal woningen sinds 2013 verkocht aan particuliere investeerders.

Dit artikel is een van de uitkomsten van het onderzoek naar het vastgoedbezit van grote verhuurders in Oost-Nederland van drie regionale kranten. Het vindt zijn basis in een analyse die het Kadaster op verzoek van de Stentor, De Gelderlander en Twentsche Courant Tubantia heeft uitgevoerd. Deze kranten hebben deze gegevens zoveel mogelijk gecontroleerd, zelf bewerkt en aangevuld met informatie van marktpartijen.