hypotheekrente tienjaarshypotheek

Overwaarde van een woning is steeds vaker een probleem voor ouderen die gaan scheiden. Het uitkopen van een partner wordt daardoor moeilijker. Bij een op de vier scheidingen gaat het om stellen van tussen de 50 en 69 jaar.

De stijgende overwaarde op veel woningen maakt het lastig voor partners om elkaar uit te kopen als ze willen gaan scheiden, zegt algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep. Als een van beide partners in de woning wil blijven wonen, moet die voor een steeds hoger bedrag de ander uitkopen. “Hoe ouder het scheidende stel, hoe hoger de gemiddelde overwaarde en hoe duurder de uitkoop van de vertrekkende partner. Het komt daardoor ook steeds vaker voor dat er niks anders rest dan de woning te verkopen en op die manier de overwaarde te verdelen”, legt Meijer uit.

Jonger stel heeft meer mogelijkheden

Voor jongere stellen die scheiden zijn er vaak meer opties, zegt hij. Zij hebben vaak nog de mogelijkheid in te trekken bij ouders. Meijer: “Voor oudere stellen bestaat die optie er meestal niet of is die niet wenselijk. Dankzij de overwaarde heeft een net gescheiden persoon een betere uitgangspositie dan starters. Maar met de huidige krapte op de woningmarkt is dat nog regelmatig een langdurige zoektocht.” Een op de drie huiseigenaren heeft een overwaarde van €100.000 of meer, zo bleek vorig jaar al uit gegevens van het Kadaster.

Pensioenverschil

Daarbij komt dat de twee partijen recht hebben op de helft van het pensioen dat hun partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Als daarin veel verschil zit, kan het pensioen voor een partner veel lager uitpakken. Wie na de scheiding een nieuwe hypotheek wil afsluiten, kan dan tegen een probleem aanlopen. “Als de pensionering plaatsvindt binnen tien jaar, dan houden geldverstrekkers bij de bepaling van de maximale hypotheek rekening met dit lagere pensioeninkomen na scheiding”, aldus Meijer. Dat maakt uitkoop ook lastiger. Het gebeurt steeds vaker dat scheidende stellen hierdoor hun plannen moeten bijstellen, ziet Meijer.

Meer hypotheekaanvragen senioren

Intussen vormen senioren een steeds belangrijkere groep op de hypotheekmarkt, signaleert De Hypotheekshop. Naast verbouwers en oversluiters is het aantal hypotheekaanvragen onder deze groep de afgelopen jaren het meest toegenomen. Voorheen waren er nauwelijks hypotheekvormen om de overwaarde van een woning vrij te maken. De stijging van de huizenprijzen, de lage rente en de aanpassing van de leennormen voor (pre)senioren hebben dat veranderd, aldus de Hypotheekshop.