overwaarde

Ruim een op de drie woningeigenaren (35%) heeft minimaal 100.000 euro overwaarde. Vooral grotere huizen en appartementen zijn aanzienlijk in waarde gestegen, blijkt uit nieuwe Kadasterdata.

Elf procent gaat zelfs met tenminste 200.000 euro overwaarde het nieuwe jaar in, blijkt uit de data-analyse van het Kadaster van ruim drie miljoen transacties op de woningmarkt. Vanwege deze prijsstijgingen is het aantal woonruimtes met onderwaarde sinds 2016 met twee derde gedaald.

“Aanstaande doorstromers hebben behoorlijk wat te besteden bij de aankoop van hun volgende woning.”

Vooral grotere huizen en appartementen meer waard

Vooral grotere huizen en appartementen zijn aanzienlijk in waarde gestegen. Zo heeft maar liefst 15% van de woningen met een oppervlakte van tenminste 120 vierkante meter minimaal 200.000 euro overwaarde. Onder appartementen is dit percentage 13%. Hierbij valt op dat maar liefst 40% van deze etagewoningen met meer dan 200.000 euro overwaarde in Amsterdam staat.

“Ook eigenaren van kleinere woningen kunnen tevreden zijn”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Een kwart van hen heeft namelijk minimaal 100.000 euro overwaarde op hun huis. Bovendien heeft deze groep met 12% relatief de minste onderwaarde. De aanstaande doorstromers hebben dus behoorlijk wat te besteden bij de aankoop van hun volgende woning.”

Lees verder onder de afbeelding

Woningmarkt Randstad

De woningmarkt in de Randstad is er een van extremen, blijkt verder uit het onderzoek. De randsteden bezetten namelijk zowel de top vier in de lijst met minstens 200.000 euro overwaarde, als de hoogste klasseringen in de lijst met minimaal 100.000 euro onderwaarde. Amsterdam voert met respectievelijk 13% en 5% beide lijsten aan, gevolgd door Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Lees ook wat de gemiddelde WOZ-waarde was op 1 januari 2020

Abrahamse: “De gemiddelde huizenprijs in Amsterdam stijgt al zeven jaar op rij. Iemand die op een gunstig moment een woning kocht in de hoofdstad, heeft daardoor al snel een forse overwaarde. De ‘kopposities’ qua onderwaarde vallen ook goed te verklaren. Veel recentere kopers in de Randstad hebben namelijk ver boven de marktwaarde geboden, om zo toch hun droomwoning te bemachtigen. Op papier zijn die panden dan direct minder waard dan het aankoopbedrag.”

Negatief waardeverschil

Een analyse van de gegevens per koopjaar laat inderdaad zien dat vooral recent gekochte huizen relatief een negatief waardeverschil hebben. Zo is maar liefst 38% van de woningen gekocht vanaf 2018 minder waard dan de aankoopsom. Ter vergelijking, kopers van voor de eeuwwisseling hebben ondanks de dotcom- en kredietcrisis in 99% van de gevallen (forse) overwaarde.

Lees ook: Huiseigenaren zitten sinds 2013 op gemiddeld 88.000 euro overwaarde