Vastgoed actueel - ECB

Afgelopen week was er paniek op de aandelenbeurs. De koersen van belangrijke aandelen daalden in een korte tijd met bijna 10 procent. Dit heeft gevolgen gehad voor de hypotheekmarkt. 

 

Afgelopen week was er paniek op de aandelenbeurs. De koersen van belangrijke aandelen daalden in een korte tijd met bijna 10 procent. Wellicht dat bij beleggers de vrees voor een oplopende inflatie in Europa, in tegenstelling tot de situatie in de VS, wat is weggeëbd. Dit heeft gevolgen voor de hypotheekmarkt. Verschillende hypotheekanbieders verhoogden de hypotheekrente. 
 
De inflatieverwachting voor de komende jaren blijft immers nog onder de ECB-doelstelling, laat De Hypotheekshop weten. De hypotheekrente, die in de regel zo’n twee tot drie weken achterloopt op de kapitaalmarktrente, steeg afgelopen week nog wel. Dat was met name het geval voor de middel(lange) rentes. Wie bijvoorbeeld in januari een rentetermijn van 10 jaar koos, deed dat tegen circa 1,55 procent hypotheekrente. Op dit moment ligt dit tarief 0,10 procent hoger. Op een hypotheek van 270.000 euro is iemand hierdoor als koper 275 euro duurder uit per jaar. 

Verdere verhogingen

De verhogingen werden vooral doorgevoerd door aanbieders als Venn, Argenta en Philips, die over het algemeen wat minder snel reageren op ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Door alle aanpassingen ligt het aantal renteverhogingen halverwege de maand februari al hoger dan in de hele maand januari. De hamvraag voor de komende weken is of de rente op de kapitaalmarkt inderdaad tot rust gaat komen. Het valt volgens Wegwijs te verwachten dat meer banken binnnekort de hypotheekrente verhogen. Voor de langere termijn is dit nog afwachten. 

Pensioenfondsen

Onlangs maakten zowel Syntrus Achmea als MUNT Hypotheken nieuwe mijlpalen aan verstrekte hypotheken bekend. Beide partijen beleggen vermogen van institutionele beleggers als pensioenfondsen in woninghypotheken. Op dit moment zijn er in totaal zes regiepartijen en verzekeraars actief in Nederland, die voor pensioenfondsen hypotheken verstrekken. Dat zijn Syntrus, MUNT, Aegon, a.s.r., bijBouwe en NN.
 
Pensioen Pro magazine voorspelde recent dat alle genoemde aanbieders de komende jaren fors meer pensioenkapitaal zullen investeren in hypotheken. Op dit moment investeren pensioenfondsen met circa 2 procent tot 3 procent nog slechts een beperkt deel van hun totale vermogen in hypotheken.

Nieuwe regiepartijen

Eerder werd al bekend dat maar liefst vier nieuwe regiepartijen in 2018 zullen toetreden tot de hypotheekmarkt. Daarmee zal aan het eind van dit jaar de helft van alle actieve geldverstrekkers bestaan uit regiepartijen en pensioenfondsen. Hierdoor neemt de toch al stevige concurrentie verder toe, zeker op de lange rentevaste perioden als 20 en 30 jaar vast, en de hypotheken hoger dan 80 procent van de woningwaarde.