bestaande koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in februari iets minder snel gestgen dan in januari. Bestaande koopwoningen waren in februari 20,2% duurder dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsstijging is wat kleiner dan een maand eerder, toen met 21,1% de grootste prijsstijging sinds 1995 werd genoteerd. In dat jaar begon het CBS de cijfers bij te houden.

Tekst gaat verder onder grafiek

Stijgende trend prijzen koopwoningen

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in februari 91,7% hoger.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bijna 2 weken geleden publiceerde het CBS het verdiepende artikel Achtergrond bij de huizenprijsstijgingen vanaf 2013. Hierin wordt de ontwikkeling van de woningmarkt besproken aan de hand van diverse CBS-statistieken. Aan bod komen onder meer demografische ontwikkelingen, de ontwikkeling van de woningvoorraad en veranderingen op het gebied van woningfinanciering.

Minder transacties bestaande koopwoningen

Het Kadaster maakte bekend dat het in februari 14.037 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 17 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 28.090 woningen verkocht, ruim 32 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

Tekst gaat verder onder grafiek

Stijging huizenprijzen in Europese top

In januari meldde het CBS dat de stijging van de huizenprijzen niet alleen een Nederlands record was, maar ook tot de Europese top behoorde. De huizenprijzen in de EU waren in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 9,2% hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2020. Nederland kende na Tsjechië (22,0%), Litouwen (18,9%) en Estland (17,3%) de grootste stijging. De transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 16,8% hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 22 april beschikbaar