ruimer wonen

Ruim een derde van de huizenbezitters wil ruimer wonen. Maar de meeste hebben daar geen verhuizing voor over.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de veranderde woonwensen in de laatste 1,5 jaar, dat Florius Hypotheken door PanelWizard onder ruim 1.100 huizenbezitters heeft laten uitvoeren.

Om ruimer te wonen willen veel mensen best (wat verder) buitenaf gaan wonen (bijna 39%), maar de provincie uit is voor ruim driekwart een brug te ver. Dit gevoel is het sterkst onder Brabanders, Limburgers en Zeeuwen (85%). Maar ook 60-plussers zijn behoorlijk verknocht aan hun huidige woonomgeving (bijna 85%).

Inloopkast, thuiskantoor en sportkamer

Bijna 17% van de huizenbezitters geeft aan behoefte te hebben aan meer buitenruimte, zoals een grotere tuin. Maar ook een thuiskantoor (ruim 17%) wordt vaak genoemd. Als belangrijkste redenen waardoor de woonwensen met betrekking tot de grootte van de woning zijn veranderd, geven huizenbezitters aan dat zij vaker thuis zijn (ruim 56%) en dat hun financiële situatie het nu toelaat (bijna 46%).

De grootste woonwens van vrouwen wanneer zij meer woonruimte zouden hebben, is een inloopkast (bijna 29%). Maar ook een badkamer met bad/jacuzzi is een ultieme woonwens (bijna 16%). Mannen daarentegen willen veel liever een sportkamer (17%), zwembad (bijna 17%) of een ‘mancave’ (ruim 16%).

Inrichting huidige bewoners belemmering bij bezichtiging

Het onderzoek is onderdeel van de campagne ‘Ruimer wonen’, die Florius vorige maand is  gestart om mensen bewust te maken van de mogelijkheden van de eigen woning. “Corona heeft ervoor gezorgd dat we meer in en om het huis zijn”, zegt Karin Polman, directeur van Florius. “Er kan zoveel worden gedaan met de indeling van een huis.”

Vorige maand concludeerde De Hypotheker al dat bijna de helft van alle hypotheekaanvragen bedoeld is voor een verbouwing of oversluiting.

Bijna 20% van de huizenbezitters heeft in de afgelopen 1,5 jaar een huis bezichtigd of gaat dat doen. Tijdens het bezichtigen probeert bijna iedereen zich (enigszins) voor te stellen dat ze er wonen (93%). Hierbij kunnen de meubels en de inrichting van de huidige bewoners een belemmering zijn; meer dan de helft (53%) vindt het (enigszins) lastig om hier niet op te letten. Acht op de tien ziet daarentegen wel de verbouwingsmogelijkheden van een woning tijdens een bezichtiging.