starters
Starters op de woningmarkt zien hun kansen steeds somberder in. - Foto: Canva/Pexels

Starters op de woningmarkt raken steeds somberder. Slechts 15% verwacht dit jaar een eerste huis te kunnen kopen. Dat blijkt uit de Viisi Woonbarometer over het eerste kwartaal van 2022. Dat is 5% minder dan in het voorgaande kwartaal.

Koopstarters stellen hun verwachtingen telkens verder naar beneden bij. In het vierde kwartaal van vorig jaar dacht nog één op de vijf starters in 2022 wel een eerste woning te kunnen kopen. Nu is dat percentage dus nog verder gedaald naar 15. Ten opzichte van medio 2021 is daarmee het aantal starters dat verwacht een woning te kunnen kopen, gehalveerd.

Verbod op overbieden

Viisi Hypotheken ondervroeg ruim duizend woningzoekenden tussen de 22 en 35 jaar oud. Starters zijn voorstander van rigoureuze maatregelen om meer kansen te krijgen op de woningmarkt, zo blijkt uit het onderzoek. Een ruime meerderheid vindt bijvoorbeeld dat er een verbod moet komen op het overbieden van een woning. 62% geeft aan dat ze dit een goede maatregel vindt om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren.

Daarnaast is het aanscherpen van de financiële rekenregels volgens de respondenten een oplossing voor de crisis op de woningmarkt. 71% vindt dat woningkopers beter tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden.

Lees verder onder de tweet

Ook de verkopers ontkomen niet aan maatregelen als het aan de starters ligt: vier op de tien starters vindt dat er een verplichte belasting moet komen op overwaarde. En speculeren met woningen zou verboden moeten worden, zegt 75%.

Nood is hoog bij starter

“Dat koopstarters vergaande maatregelen steunen om de woningmarkt vlot te trekken, zie ik als een duidelijk signaal dat de nood onder deze groep heel hoog is”, zegt Hergen Dutrieux, mede-oprichter van Viisi. “Maar snelle oplossingen zijn er helaas niet. Excessen aanpakken, zoals langdurige leegstand door particuliere verhuurders, kunnen wel enige verlichting brengen. De zelfbewoningsplicht die sommige gemeenten invoeren, is ook zo’n voorbeeld.”

Starter wil meer transparantie

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna alle Nederlandse starters (94%) voorstander zijn van meer transparantie op de huizenmarkt. Daarbij gaat het zowel om het biedingsproces als de informatievoorziening voorafgaand en tijdens het koopproces. Hoogopgeleiden geven vaker aan (68%) dat zij meer informatie tijdens een koopproces willen dan praktisch geschoolde starters. Van die laatste groep wil 54% betere informatie.

Terechte zorgen

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich ook zorgen over starters. Deze groep neemt steeds meer risico’s om aan een woning te komen, waarschuwde DNB eerder deze maand. Meer dan driekwart van de starters leent meer dan 90% van het maximale hypotheekbedrag onder de inkomenstoets of de LTV-limiet. Ook het aantal deels aflossingsvrije hypotheken neemt toe. Het risico bestaat hierdoor dat huizen weer onder water komen te staan, en mensen in problemen raken wanneer ze gedwongen moeten verkopen.