starters op de hypotheekmarkt

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal starters op de hypotheekmarkt sterk gestegen. Dat constateert De Hypotheker.

Tussen maart en mei van dit jaar is het aantal mensen jonger dan 35 dat een hypotheek aanvraagt gestegen met 40% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bijna één op de drie hypotheekaanvragen was in deze periode afkomstig van een 35-minner. Dat is opvallend, aangezien starters het al jaren erg moeilijk hebben, zegt de hypotheekketen.

De keten schrijft de groei van het aantal starters op de hypotheekmarkt toe aan het toenemende aanbod en het feit dat de hypotheekrente niet verder lijkt te dalen. “De opmars van deze groep huizenkopers is mede te danken aan de financiële steun die zij krijgen van hun ouders.”

Jongste categorie aan opmars bezig

In de jongste categorie is de toename nog sterker: het aandeel van huizenkopers jonger dan 25 is het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen drie maanden bijna 150% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde hypotheekbedrag in deze groep is met 14% toegenomen tot € 198.911. Volgens De Hypotheker stijgt het aantal aanvragen van jongeren vooral in Drenthe en Overijssel. Begin dit jaar meldde de keten al dat de groep onder de 25 jaar aan een opmars bezig is.

Toename woningaanbod en stijging hypotheekrente

In mei werd al bekend dat het aanbod te koop gezette woningen tijdens de intelligente lockdown ruim drie procent hoger ligt dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. In de vier grote steden is het aanbod zelfs met bijna tien procent toegenomen in het afgelopen half jaar. Daarnaast begint de rente sinds lange tijd weer te stijgen. Om verdere stijging voor te zijn, lijken huizenkopers ervoor te kiezen om nu actie te ondernemen.

Weer een voet tussen de deur

Volgens commercieel directeur Menno Luiten heeft de coronacrisis een keerpunt teweeggebracht. “Vooralsnog blijven de woningprijzen stijgen als gevolg van de krapte op de woningmarkt, maar we zien dat deze stijging nu echt begint af te vlakken. Door het groeiende aanbod willen veel starters hun kans grijpen, zeker omdat de economische en financiële gevolgen van de coronacrisis voor iedereen onzeker zijn. Het is een positieve ontwikkeling dat zij weer een voet tussen de deur krijgen en we hopen dat deze trend zich ook in de komende tijd doorzet.”