Vastgoed actueel - eigen woning

De thuiswerker investeert meer in zijn woning dankzij de coronacrisis. Dat blijkt onder meer uit een enquête van Vereniging Eigen Huis onder haar eigen leden.

Ruim 60% van de respondenten geeft in de ledenpeiling aan dat ze meer thuiswerkt sinds de uitbraak van het coronavirus. Daardoor meldt een derde van de ondervraagden dat ze meer geld uitgeeft aan het opknappen van de woningen. Zo investeert dertien procent van de respondenten in het creëren van werkruimte binnenshuis.

Steeds meer werknemers gaan thuiswerken (foto Pexels)

Vraag naar woningen

De uitslag van de derde ‘coronapeiling’ onder leden van Vereniging Eigen Huis is overwegend positief te noemen ten opzichte van twee eerdere ledenpeilingen. Zo maakt men zich minder zorgen over een afnemende vraag naar woningen. Uit eerdere peilingen in maart en april verwachtte 72% van de VEH-leden een vraaguitval, maar in juli is 32% daar nog bang voor. Ook vrezen veel minder leden voor een prijsdaling dan in maart en april.

Lees verder onder afbeelding

afbeeldingverhuizen

Coronacrisis heeft geen invloed meer op verhuisplannen (foto Vastgoed Actueel)

Geen uitstel verhuisplannen

Door het positivisme over de woningmarkt stellen steeds minder bewoners hun verhuisplannen uit. In juli was de coronacrisis voor slechts 18% van de respondenten de belangrijkste reden om hun plannen voor een andere woning uit te stellen. In juni lag dit percentage nog op 29%.

Minder zorgen betaling hypotheek

Ook de zorgen over betalingsproblemen nemen af. In de twee eerdere peilingen was 4% van de huiseigenaren bezorgd of ze de hypotheeklasten wel kon betalen. Inmiddels is dat percentage gehalveerd tot 2%. Vooral onder zzp’ers en ondernemers is het sentiment aanzienlijk verbeterd.

Terugval nieuwbouw

Huiseigenaren blijven onverminderd negatief over de sterke terugval in de productie van nieuwe woningen. Bijna 6 op de 10 ondervraagden maakt zich hier grote zorgen over. Dat is een kleine toename ten opzichte van de twee eerdere peilingen.

Circa 1200 VEH-leden vulden de vragenlijst afgelopen maand in. In maart en april werd dezelfde peiling gehouden. Toen kreeg de vereniging veel vragen van bezorgde leden over de gevolgen van de coronacrisis. Dat aantal is inmiddels sterk afgenomen.