Veel nieuwe kopers gaan direct verduurzamen

292
energiebesparingsmogelijkheden

78% van de mensen die de afgelopen twee jaar een huis kochten ging vrijwel direct aan de slag met het verduurzamen van hun nieuwe woning. Het initiatief daarvoor komt vooral van de kopers, die zelf de mogelijkheden onderzoeken.

Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek ‘Energieadvies bij aankoop van een woning’ van Vereniging Eigen Huis, uitgevoerd door Marlyse-Research.

De bereidheid van huizenkopers om hun nieuwe woning te verduurzamen is sterk toegenomen ten opzichte van 2019. Uit onderzoek van VEH bleek toen dat 57% van de kopers toen energiebesparende maatregelen nam. Nu is dit dus opgelopen naar 78%. Bij het zoeken naar een woning let inmiddels 40% van de kopers op een gunstig energielabel. 45% zegt dat ze het energielabel hebben gebruikt bij het verduurzamen van hun nieuwe woning.

Meestal pas als de koper er om vraagt

Kopers nemen nu veelal zelf het initiatief en vragen naar de energiebesparingsmogelijkheden bij hun hypotheekadviseur, makelaar, bouwkundige, aannemer of energieadviseur. Een extra 15 tot 20% van de kopers zou echter direct energiebesparende maatregelen hebben genomen, als professionals proactief het gesprek over verduurzaming met hun klanten aangaan. Volgens de vereniging liggen hier kansen om de verduurzaming te versnellen.

Ruim 80% van de ondervraagden is tevreden over de gesprekken en adviezen. Een kleine 50% van de respondenten laat weten dat de gesprekken voor hen zelfs doorslaggevend waren om te gaan verduurzamen.

Energiebesparingsmogelijkheden

De meeste huizenkopers vervangen het glas in de woning voor minimaal HR++-kwaliteit. Daarnaast schaffen ze zonnepanelen aan en voeren kleine verduurzamingsmaatregelen uit, zoals tochtstrips en ledverlichting. De rekening hiervoor wordt voornamelijk betaald met eigen (spaar)geld. Voor grotere investeringen gebruikt een ruime meerderheid (68%) eigen geld, aangevuld met de overwaarde van de vorige woning, een hogere hypotheek en subsidies.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van gas en elektriciteit sterk gestegen en neemt de populariteit van verduurzamingsmogelijkheden, zoals zonnepanelen en warmtepompen, toe. Ook de wachttijden stijgen lopen echter op. Het afbouwen van de salderingsregeling, dat de installatie van zonnepanelen minder aantrekkelijk zou maken, is opnieuw uitgesteld.

Convenant

In 2020 spraken verschillende partijen – waaronder hypotheekverstrekkers, makelaars, het ministerie van BZK en Verenging Eigen Huis – in het convenant ‘Verduurzaming in de koopketen’ af dat zij kopers actief gaan adviseren en stimuleren om de woning te verduurzamen.

Het onderzoek ‘Energieadvies bij aankoop woning 2022’ is te downloaden op de website van Vereniging Eigen Huis.