Nederlanders zijn in de loop van dit jaar iets positiever geworden over de woningmarkt, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een peiling onder een representatieve groep van 665 Nederlanders.

Het vertrouwen van consumenten in de koopwoningmarkt nam in de loop van het jaar geleidelijk toe. In het eerste kwartaal was de stemmingsindicator van VEH met 100 punten nog neutraal, in het laatste kwartaal waren Nederlanders iets positiever gestemd en bereikte het consumentenvertrouwen een stand van 106 punten.

Ondanks het toegenomen vertrouwen zegt 44 procent van de Nederlanders dat het geen goede tijd is om een huis te kopen, zegt belangenbehartiger Maud Weide van VEH. “Dat komt vooral door de spanning tussen willen en kunnen kopen. Veel mensen willen wel graag een huis kopen, maar slagen daar niet in. Het inkomen blijft achter bij de almaar stijgende huizenprijzen en maakt woningen steeds slechter betaalbaar of zelfs onbetaalbaar.”

Hoge huizenprijzen en lage rente steunen consumentenvertrouwen

De sterke daling van de hypotheekrente en de verwachting dat die vooralsnog niet zal oplopen, geven steun aan het consumentenvertrouwen in de koopwoningmarkt. Weide: ‘Ook de aanhoudende stijging van de huizenprijzen geeft mensen het vertrouwen dat ze met een eigen huis een verstandige koop doen, als het lukt. Door de lage hypotheekrente kan je de zekerheid krijgen van langdurig betaalbare maandlasten.’

Volgend jaar kunnen doorstromers en tweeverdieners rekenen op iets ruimere financiële leenmogelijkheden. Zo gaat het partnerinkomen voor 80 % meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek, dit jaar was dat nog 70 %.

Over de Eigen Huis Marktindicator

VEH meet maandelijks het vertrouwen in de koopwoningmarkt met de Eigen Huis Marktindicator. De score op de Marktindicator is sinds eind 2016 gedaald van 121 naar net onder de neutrale waarde van 100 punten in de eerste helft van 2019. Er zijn dan ongeveer evenveel woonconsumenten positief als negatief gestemd. In december 2019 staat de indicator op 105 punten.

Bronnen: Nu.nlVEH