hypotheekrente laagterecords

De hypotheekrente is volgens De Hypotheker zover gedaald dat de laagterecords van maart opnieuw in zicht komen. De sterkste daling doet zich voor bij de 30-jaarsrente met NHG.

Het laagterecord (1,65%) van een individuele aanbieder in maart 2020 is volgens de Hypotheker afgelopen week al gebroken met 1,63%.

Lees onderaan dit bericht de nieuwe NHG-voorwaarden voor 2021: strenger voor oversluiter, soepeler voor senioren

De gemiddelde 30-jaars rente staat nu op hetzelfde niveau als het laagterecord in maart, namelijk 1,85%. Dat blijkt uit de cijfers van De Hypotheker. De meest gekozen rentevaste periode – de 20-jaarsrente – is nu met NHG gemiddeld 1,53%. Dit is slechts 0,04% hoger dan het laagterecord van maart 2020. Bij de variant 100% marktwaarde ligt het gemiddelde op 2,11%, dat is 0,15% hoger dan maart.

Hypotheekshop: markt lijkt immuun voor coronavirus

De Hypotheekshop kwam eind september met een bericht van gelijke strekking. De hypotheekmarkt lijkt immuun voor het coronavirus. Geldverstrekkers verlagen massaal de hypotheekrente, meldde De Hypotheekshop. “Het totaalgemiddelde stevent af op een nieuw laagterecord.”

Laagterecord in zicht voor hypotheekrente

 

Hogere marge bij niet-NHG

Michel van den Akker, directeur van De Hypotheker: “Als de relatieve rust op de financiële markten aanhoudt, kan de hypotheekrente naar onze verwachting nog verder dalen. Maar ondanks de stevige concurrentie op de hypotheekmarkt, zien we dat geldverstrekkers bij leningen zonder NHG nog een hogere marge aanhouden in vergelijking met de periode vóór de coronacrisis.”


NHG 2021: strenger voor oversluiter, soepeler voor senioren

NHG heeft de voorwaarden en normen voor 2021 bekendgemaakt. Die bevatten voor oversluiters zonder NHG extra voorwaarden. Senioren met een verschil in AOW-ingangsdatum krijgen juist te maken met een versoepeling.

Dit zijn de 8 belangrijkste wijzigingen in het kort:

 1. Tijdelijk tekort regeling​
  Een tijdelijk financieringstekort bij twee senioren veroorzaakt door een verschil in AOW-leeftijd wordt opgelost met de werkelijke lastentoets.
 2. Werkgeversverklaring
  Het model werkgeversverklaring is aangepast. Geldverstrekkers krijgen sneller een scherp beeld van de situatie van de klant. De klant krijgt zo snel mogelijk zekerheid over zijn hypotheekaanvraag.
 3. Oversluiten niet-NHG naar NHG
  Het verbeteren van de individuele klantsituatie wordt aangescherpt. Om van niet-NHG over te kunnen sluiten naar NHG, is oversluiten straks alleen mogelijk als NHG nodig is om woningbehoud voor de klant mogelijk te maken. Óf als de aflossingsvrije hypotheek deels wordt omgezet naar een hypotheek met aflosvorm.
 4. Combineren van verschillende financieringsdoelen
  Vanaf volgend jaar is het mogelijk om de financieringsdoelen die in Norm 3 worden beschreven met elkaar te combineren.
 5. Dezelfde mogelijkheden met NHG
  In de nieuwe V&N maakt het qua mogelijkheden met NHG niet uit of je bij je huidige geldverstrekker blijft of dat je oversluit naar een andere geldverstrekker.
 6. Meerdere hypothecaire inschrijvingen
  Het maximum van twee hypothecaire inschrijvingen komt te vervallen.
 7. Kostengrens 2021
  De NHG-kostengrens stijgt per 1 januari 2021 van € 310.000 naar € 325.000. Maar; als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500 in plaats van € 328.600 in 2020.
 8. Borgtochtprovisie 2021
  Woningkopers betalen in 2021 voor het afsluiten van NHG 0,7% over de hoogte van hun hypotheek, net als in 2020.

Lees ook: NHG-kostengrens stijgt in 2021 naar 325.000 euro