NVM ziet eerste tekenen van afkoeling op woningmarkt
Foto: Alexander Stein, Pixabay

Ondanks de coronacrisis blijft de koopwoningmarkt dit jaar goed presteren. In het eerste halfjaar betaalden kopers gemiddeld €327.000 voor hun koopwoning, 8,3% meer dan in de eerste helft van 2019. Het aantal transacties komt uit op 106.431, een stijging van 6,5%.

Dat blijkt uit een analyse van Woningmarktcijfers.nl op basis van de verkoopgegevens van het Kadaster in het eerste half jaar. In de afgelopen 7 jaar is de gemiddelde koopsom met 55% gestegen. Bij de woningtransacties is de oplopende kwartaaltrend door de jaren heen goed zichtbaar.

Minder appartementen verkocht

De ontwikkeling van de verkoop van appartementen wijkt af van die van de overige woningtypen, blijkt uit de analyse van Woningmarktcijfers.nl. De koopsom van appartementen en hoekwoningen is met 9,1% iets meer gestegen dan die van de overige woningtypen. In het eerste halfjaar werden wel 2,7% minder appartementen verkocht. Bij de overige woningtypen is een stijging te zien, uiteenlopend van 8,2 bij de 2/1 kapwoning tot 10,8% bij de vrijstaande woningen.

Provinciale verschillen

Zoals gebruikelijk verschillen de resultaten per provincie. Groningen is met €235.700 de goedkoopste provincie om een huis te kopen, Noord Holland met €413.600 de duurste. Flevoland laat over de eerste zes maanden de grootste prijsstijging zien, maar liefst 12,6% meer dan vorig jaar in deze periode. In Zeeland blijft de stijging beperkt tot 6%. In Noord Brabant is het aantal woningtransacties het afgelopen halfjaar met 11,1% het meest gestegen. Overijssel volgt met 10,2%. In Groningen is de stijging met 1,4% het kleinst. Bekijk hiervoor onderstaande tabel en grafieken.

Verwachtingen voor het tweede halfjaar

Meerdere banken en economen wagen zich aan voorspellingen voor de rest van dit jaar en 2020 als geheel. De economen van ING verwachten bijvoorbeeld dat het aantal transacties voor 2020 wel eens zou kunnen blijven steken op 150.000. Dit zou betekenen dat er het komend halfjaar nog slechts 43.500 transacties zouden plaats vinden, 63% minder dan het tweede halfjaar van 2019 heeft opgeleverd. De verkoopcijfers van de NVM over het tweede kwartaal wijzen evenmin in die richting. “Uiteraard kan corona nog enige impact krijgen op de woningmarkt maar voorlopig is daar weinig van te merken”, aldus Woningmarktcijfers.nl in een toelichting op de analyse.

Het Kadaster registreert op het moment van notariële overdracht van de woning, doorgaans enkele maanden nadat verkoper en koper de koopovereenkomst hebben getekend. Daardoor worden de verkoopcijfers met wat vertraging gemeld.