21f17c9e863ce68047046a2d88bbdae5_L_0

20% van de consumenten zegt bij de koop van een woning enkele duizenden euro’s over te hebben voor smart home-apparatuur. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het ING Economisch Bureau.

20% van de consumenten zegt bij de koop van een woning enkele duizenden euro’s over te hebben voor de installatie van slimme apparaten zoals automatische lampen. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het ING Economisch Bureau. Smart homes, woningen met meer comfort door gebruik van technologie, worden door goedkopere sensoren, draadloze apparatuur en stembediening voor steeds meer mensen binnen bereik. 

Relatief veel smart lampen en thermostaten

Ruim 4 op de 10 Nederlanders hebben nog helemaal geen slimme apparaten in huis die ze via spraak, sensoren of smartphone kunnen bedienen. De volgende slimme apparatuur hebben consumenten wel relatief vaak in huis:

1. Lichten die automatisch aan- of uitschakelen (16%).

2. Thermostaat te bedienen met smartphone (14%).

3. Lampen te bedienen met smartphone (11%).

Smart home staat niet bovenaan op de prioriteitenlijst

Als bewoners moeten kiezen uit verschillende opties staat het smart maken van de woning niet bovenaan. Slechts 3% wenst zijn woning het liefst van slimme apparatuur te voorzien. Ruim een derde kiest er liever voor om te investeren in een zuinigere woning en bijna een vijfde (18%) voor extra woonoppervlakte.

Potentiële omzet van €600 miljoen per jaar

Ondanks de terughoudendheid onder consumenten is ruim 20% toch bereid om voor een smart home extra te betalen. Ruim 16% heeft er een tot 2% hogere aankoopprijs van een woning voor over en ruim 4% heeft er 2 tot 4% voor over. Als deze 20% consumenten hun koopwoning smart (laten) maken bij aankoop dan betekent dat een jaarlijkse potentiële marktomzet van ruim €600 miljoen aan slimme installaties.