Rapport: 57.000 woningen beschikbaar door doorstroming ’empty nesters’

356

De sleutel om zoveel mogelijk huishoudens te helpen aan een geschikte woning ligt aan het einde van de verhuisketen. Zodra de ‘empy nester’ verleid kan worden naar een kwalitatieve nieuwbouwwoning, brengt dat een keten aan verhuisbewegingen op gang. Door 57.000 nieuwe woningen toe te voegen, kunnen minstens 167.000 huishoudens een volgende stap maken.

Dit blijkt uit de rapportage ‘Doorschuiven alstublieft’ van makelaarsorganisatie Dynamis, gebiedsontwikkelaar AM en Whooz.

Verleid empty nesters

De doorstroming van ’empty nesters’ die in ruime gezinswoningen wonen creëert het grootste effect op de woningmarkt, schrijven de opstellers van het rapport.  Deze doelgroep is bijzonder groot en is vaak ‘te ruim’ behuisd. Circa 1,1 miljoen huishoudens vallen in deze groep. Als de 5% verhuisgeneigde empty nesters een volgende stap maken, komen daarmee 57.000 woningen vrij voor gezinnen.

De grootste winst wordt verderop in de keten geboekt. Als gevolg van de doorstroming van deze groep vinden in de gehele woningmarkt 167.000 verhuizingen plaats. Als 10% van de empty nesters met een goed woonproduct verleid wordt om te verhuizen, kan dit mogelijk oplopen tot maar liefst 335 duizend verplaatsingen.

Juiste product op de juiste plaats

De klassieke seniorenwoning is niet het juiste product om de empty nester te verleiden. Deze huishoudens willen juist een ‘normale’ woning, die ongemerkt ook levensloopbestendig is. Zowel in kwaliteit als in omvang moet de nieuwe woning niet te veel afwijken van de huidige woning. Belangrijker nog is de locatie: de nabijheid van het sociale netwerk is cruciaal. Om deze groep te verleiden moet de woning daarom ingepast worden in de bestaande buurt.

Provada-panel

Op de vastgoedbeurs Provada hebben AM en Dynamis het onderzoek gelanceerd en de uitkomsten besproken in een Rondetafelgesprek. Onder leiding van Hilde Blank, gingen Desiree Curfs (Living inn), Jan van Barneveld (Directeur van Alliantie Ontwikkeling) en Josje Hoekveld (woningmarktstrateeg bij AM) met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om doorstroming te bevorderen.

Lees het volledige rapport op de website van Dynamis.