Aantal hypotheekaanvragen met bijna de helft gestegen; vooral door oversluiters

304
hypotheekrentes stijgen
©PublicDomainPictures, Pixabay

Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal met bijna de helft gestegen. Dit is vooral het gevolg van een zeer sterke stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek en woningverbetering. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is slechts licht gedaald.

Dat blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Het aantal hypotheken dat bij die keten werd aangevraagd voor de aankoop van een woning is in het eerste kwartaal van 2022 zeer licht gedaald, met 0,3%. Deze daling is veel minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2021. Toen bedroeg deze 17% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De toename van het aantal aanvragen is vooral het gevolg van een zeer sterke stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+117% ten opzichte van dezelfde periode 2021) en woningverbetering (+101%).

Woningmarkt nog steeds oververhit

Tot nu toe ziet het er volgens de keten niet naar uit dat de huizenmarkt afkoelt. De schaarste aan betaalbare woningen blijft hoog, waardoor de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met gemiddeld 12,5% zullen stijgen.

Het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning bedroeg in het eerste kwartaal nog maar 39%; een jaar eerder lag dit nog op 57%. Dit geeft volgens De Hypotheker aan dat de woningmarkt nog steeds oververhit is. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag in het afgelopen kwartaal gestegen van € 312.000 naar € 336.000; een stijging van 8%. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is zelfs sprake van een toename van 16%.

Snelle opmars hypotheekrente, oversluiters sorteren voor

“Veel woningbezitters hebben hun hypotheek overgesloten om nog te kunnen profiteren van de lagere hypotheekrente. Deze is sinds januari aan een snelle opmars bezig. De hypotheekrente ligt inmiddels een procentpunt hoger en we verwachten dat de rente in de komende tijd nog verder zal stijgen”, vertelt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker, in een persbericht. “Ook zijn veel woningbezitters bezig met het verbouwen of verduurzamen van hun woning. Zeker nu de energieprijzen zo enorm hoog zijn, verwachten we dat deze trend zich zal doorzetten”

De explosieve stijging van het aantal mensen dat de hypotheek oversluit, wordt volgens De Hypotheker veroorzaakt doordat veel huizenbezitters voorsorteerden op de verwachting dat de hypotheekrente ging stijgen. Zo wilden zij op de valreep profiteren van een lagere hypotheekrente.

In totaal werden er in het eerste kwartaal 191.293 hypotheekaanvragen geregistereerd bij Hypotheken Data Netwerk (HDN). HDN spreekt van een ‘indrukwekkende’ stijging van 37,1% ten opzichte van de 139.565 aanvragen in het eerste kwartaal van 2021. Het voorgaande record, gevestigd in het laatste kwartaal van vorig jaar (157.034), werd daarmee verbroken.