Meesters in Hypotheken
Foto: Canva

Meesters in Hypotheken is door de rechtbank in Gelderland failliet verklaard. In maart werden bestuurder Wilco A. en enkele medewerkers van de landelijke adviesketen aangehouden op verdenking van onder andere hypotheekfraude.

Het faillissement werd uitgesproken op Meesters In Hypotheken B.V. te Houten (Utrecht), maar ook op andere handelsnamen, waaronder: Hypohome, Meesters in Vastgoed, Meesters in Financiële Planning, Meesters in Duurzaamheid, Meesters in Energie, Meesters in Verzekeren, Meesters in Makelaardij, Meesters in Verduurzaming en Meesters in Recreatie. Advocaat Corinda Strijkert van OMVR Advocaten in Harderwijk is aangesteld als curator. Het faillissement was aangevraagd door het eigen management.

Hypotheekfraude, valsheid in geschrifte en witwassen

De landelijke adviesketen kwam eind maart in het nieuws na de arrestatie van bestuurder Wilco A. en enkele medewerkers op verdenking van onder andere hypotheekfraude, valsheid in geschrifte, witwassen, het structureel niet betalen van grote sommen loonbelasting en het vermoedelijk onterecht ontvangen van coronasteun.

Vijf arrestaties in groot onderzoek hypotheekfraude

Katvangers

Volgens de politie werden valse loonstroken en werkgeversverklaringen verkocht waarmee fictieve dienstverbanden werden gecreëerd. Met deze fictieve dienstverbanden en het fictieve loon dat op die wijze werd gecreëerd, werden onder andere hypotheken en huurcontracten geregeld. De bedrijfsstructuren, die hiervoor opgezet werden, stonden vaak op naam van katvangers.

Strijkert wil voorlopig geen commentaar geven omdat ze nog onderzoek doet bij het bedrijf. Medewerkers krijgen al maanden geen salaris meer uitgekeerd. Volgende week moet het UWV daarvoor een oplossing bieden.