Gemeente Westland financiert grond voor starters op woningmarkt
Kassen in het Westland. Foto: Pixabay

De gemeente Westland gaat starters op de woningmarkt helpen. Bij de aankoop van een woning financiert de gemeente de grond, meestal een derde van de waarde. Westland is de eerste gemeente die op deze manier iets aan de krappe woningmarkt probeert te doen.

De constructie, een woonfonds, lijkt op erfpacht. “Alleen is dit voor de koper veel voordeliger”, zegt Remmert Keizer, fractievoorzitter van Gemeentebelang Westland, tegen TV West. “Wij kopen met het fonds de grond waarop het huis staat. Dat is ongeveer een derde van de vraagprijs. In het geval van een woning van € 300.000 financieren wij dus een ton.”

Het woonfonds is er voor woningen van maximaal € 350.000. De grond blijft van de gemeente Westland, zolang de koper in het huis blijft wonen. Bij verkoop vloeit weer een derde van de opbrengst terug in de gemeentekas.

Helemaal gratis is de grond natuurlijk niet, naar de exacte invulling is de gemeente nog aan het kijken. Waarschijnlijk gaan de bewoners over de grond een rente betalen van 1,3%, aldus Keizer.

€ 20 miljoen voor woonfonds

De gemeente maakt € 20 miljoen vrij voor het woonfonds. Daarmee kunnen 200 woningzoekenden geholpen worden. De actie is alleen voor Westlanders en mensen die er werken. Verwacht wordt dat er door de ontstane doorstroming – waar meer gemeenten mee worstelen –  ook sociale huurwoningen zullen vrijkomen.

“Een gemiddeld rijtjeshuis kost inmiddels in het Westland tussen de € 350.000 en € 450.000”, zegt raadslid André van den Berg van Gemeentebelang Westland en oud directeur-bestuurder van Wonen Wateringen tegen TV West. “Een stel met een modaal inkomen, kan dat niet betalen. Dankzij het woonfonds kunnen we ze wél een woning bieden.”