Draka-terrein

Met een oppervlakte van acht voetbalvelden en gelegen schuin tegenover het Centraal Station is het oude Draka-terrein aan de noordelijke IJ-oevers een van de felstbegeerde stukken grond in Amsterdam. De buit gaat hoogstwaarschijnlijk naar de grote Amerikaanse vastgoedontwikkelaar Hines die voet aan de grond probeert te krijgen in de Amsterdamse woningmarkt, aldus een artikel op fd.nl. 

Met een oppervlakte van acht voetbalvelden en gelegen schuin tegenover het Centraal Station is het oude Draka-terrein aan de noordelijke IJ-oevers een van de felstbegeerde stukken grond in Amsterdam. De buit gaat hoogstwaarschijnlijk naar de grote Amerikaanse vastgoedontwikkelaar Hines die voet aan de grond probeert te krijgen in de Amsterdamse woningmarkt.

‘Het contract staat op het punt getekend te worden’, aldus een bron met kennis van de deal tegen het fd. De grond is van Prysmian, een grote producent van kabels, die haar productiewerkzaamheden naar Emmen verhuisde. ‘Nederlandse partijen die meedongen, hebben al te horen gekregen dat ze het niet zijn geworden’, zegt een anonieme vastgoedbelegger aan een journalist van het Financieel Dagblad.  

Bestemmingsplan met woningen

De grond is zo gewild vanwege het tekort aan woningen in de stad, met name middeldure huur. De gemeente kan via de wet voorkeursrecht als eerste aanspraak maken op de grond. Eerder zei een woordvoerder van de gemeente tegen het Financieele Dagblad dat Amsterdam gebruik wil maken van deze optie. Maar de gemeente lijkt daar nu van af te zien, al houdt ze wel een flinke vinger in de pap. De plannen van Prysmian en Hines met het terrein moeten passen binnen de toekomstvisie die de gemeente heeft op het hele zogeheten Hamerstraatgebied in Amsterdam-Noord. Daarover is de gemeente in overleg met Prysmian.

Lees hier het hele artikel (betaald)