De gemeente benaderde de SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting), woningcorporaties, makelaars, banken, de NUON, Bouwend Nederland en enkele andere partijen om tijdens een workshop te brainstormen over het probleem en mogelijke oplossingen.
Harold van Ganzenwinkel, teamleider Wonen van de gemeente en een van de initiatiefnemers van het overleg: “Apeldoorn is een van de new towns die in de jaren zestig en zeventig enorm zijn gegroeid. We hebben een heleboel woningen (circa 900, red.) die nu veertig tot vijftig jaar oud zijn. Daaronder zijn heel veel appartementen, portiekflats en kleinere eengezinswoningen. De vraag is wat er met die woningen gebeurt als de markt straks aantrekt. Het gevaar is dat de eigenaren ze niet meer kwijtraken, omdat kopers de voorkeur geven aan nieuwere, energiezuiniger en gemoderniseerde huizen.”
Wel bezichtigingen, geen kopers
Erik van Ophoven, Programmamanager Stadsdelen bij de gemeente: “Tijdens de workshop vertelde een makelaar dat hij nog wel bezichtigingen kan inplannen voor dit soort woningen, maar dat potentiële kopers – veelal starters – liever kiezen voor een modernere en ruimere jaren 80 of 90 woning, of een nieuwbouwwoning uit het goedkopere segment.”
Tijdens de workshop werden de gezichtspunten vanuit alle mogelijke disciplines belicht. Van Ophoven: “De vraag die we ons nu stellen is: hoe kunnen we helpen? We hebben natuurlijk te maken met particuliere woningbezitters. Zij kunnen het niet alleen, maar we zullen hen wel mee moeten krijgen. Tijdens een volgende workshop, begin januari, praten we met een kleiner comité verder. Het gaat erom dat we de juiste partijen samenbrengen om zoveel mogelijk slagkracht te hebben.”
Bescheiden ambities
Apeldoorn kan in dit traject leren van de gemeente Schiedam. Zij startten al eerder met initiatieven om verouderde particulier koopwoningen aan te pakken. Van Ophoven: “Duidelijk is dat we bescheiden ambities moeten hebben. Niet verwachten dat we binnen een jaar 500 woningen beter op de markt hebben staan. Het zal stap voor stap gaan. Wij bieden de instrumenten, maar eigenaren moeten elkaar ook gaan enthousiasmeren. Volgend jaar willen we op experimentele basis beginnen.”
In Apeldoorn staan momenteel ca. 900 woningen te koop met een vraagprijs van minder dan 225.000 euro, waarvan 400 van minder dan 175.000 euro.