biedlogboek

De brief van minister Ollongren van 9 november spreekt over een biedlogboek als eerste stap tegen wanpraktijken. Het biedlogboek is een prima tool, maar is geen middel tegen deze praktijken. Waarom niet?

Opinie van Berry van Vark, Makelaarsassist

Makelaar en verkoper hebben een economische band. Bij de meeste makelaars geldt nog
steeds een courtage in percentage, dus beiden hebben belang bij een zo hoog mogelijke
verkoopprijs. Bij het openbaar maken van een biedlogboek zal, voor zover nu te overzien,
bijna altijd zijn gekozen voor de hoogste prijs en dit werkt uiteindelijk prijsopdrijvend.

Economisch belang

In het voorbeeld dat de minister aangeeft heeft het (externe, zichzelf certificerend) bedrijf dat een algoritme heeft ontwikkeld, ook een economisch belang. In hun werkzaamheden zijn ze transparant naar de koper toe als deze erom vraagt. Dit is in mijn ogen al niet juist: na verstrijken van de bedenktijd van de koper zou de lijst volledig transparant naar iedere bieder moeten worden verstuurd, uiteraard geanonimiseerd.

Het moment van openbaar maken van het biedlogboek. Dat kan pas als de
bedenktijd van de koper voorbij is en deze dus in principe niet meer terug kan. Dit ligt wettelijk zo vast. Eérder betekent het dat de koper zijn prijs alsnog naar beneden kan aanpassen richting het tweede bod, of dat de verkoper een nieuw bod alsnog kan laten voorgaan als hij nog niet heeft getekend.

Eerst een protocol

Er zijn nog wel meer redenen te noemen, maar deze zijn de meest in het oog springende.
Voor de duidelijkheid: een biedlogboek is belangrijk, zeker voor transparantie. Maar voordat we hiermee gaan werken zal er eerst een protocol moeten zijn. Dit protocol zal vooraf voor zowel verkoper als koper duidelijk moeten zijn. Dit vraagt weer om een wijziging in de bemiddelingsopdracht. En eigenlijk een wijziging in de wet. Dus een certificering van een bedrijf dat zaken regelt die wettelijk nog niet kunnen? Beetje vreemd….

Wordt vervolgd