buitenlandse beleggers

Buitenlandse beleggers kunnen door veel Nederlandse woningen op te kopen, de wooncrisis verergeren. Die wooncrisis is mede het gevolg van de ‘financialisering van de woningmarkt’.

Dat is de conclusie van het onderzoek ‘Blackstone als nieuwe huisbaas’ van activistisch onderzoeksbureau SOMO, uitgevoerd in opdracht van de SP. Investeerder Blackstone gebruikt zijn kapitaal vooral om meer panden op te kopen, stellen de onderzoekers.

“Net als andere beleggers verandert Blackstone woningen in een beleggingsproduct. Daarmee draagt het bedrijf bij aan prijsopdrijving in een context van grote en langdurige schaarste. Meer nieuwbouw gaat dit probleem niet automatisch oplossen”, zegt onderzoeker Rodrigo Fernandez van SOMO. “Het instellen van een huurplafond en het beschermen van huurdersbelangen is een beter middel tegen de financialisering van de woningmarkt.”

‘Zelfbewoningsplicht te beperkt’

De SP pleit naar aanleiding van het onderzoek voor ‘een breed pakket aan zowel fiscale als wettelijke landelijke en lokale maatregelen’ om de groeiende invloed van buitenlandse beleggers als Blackstone tegen te gaan. “De zelfbewoningsplicht is een goede stap, maar nog te beperkt”, schrijft Kamerlid Sandra Beckerman op opiniesite Joop.nl. “Laat dit soort beleggers hogere belastingen betalen zodat het opkopen van huizen wordt ontmoedigd. Belastingontduiking moet worden aangepakt.”

“Onnodige leegstand en te hoge huren kunnen zwaarder worden beboet door het als een economisch delict te gaan zien. De handhaving kan worden aangescherpt. Bovenal moet er wettelijk worden ingegrepen om de huren in de vrije sector te reguleren en verlagen. Tijdelijke huurcontracten moeten worden afgeschaft. En de verkoop van sociale huurwoningen zal gestopt moeten worden”, aldus Beckerman.

Leegstand

De Amerikaanse durfinvesteerder Blackstone maakte in 2019 zijn entree op de Nederlandse huizenmarkt door in één klap voor € 250 miljoen appartementen te kopen. Daarna breidde het zijn portefeuille gestaag uit. Afgelopen zomer had Blackstone al voor € 742 miljoen aan huurwoningen.

Veel van de woningen in het bezit van investeerders blijken langdurig leeg te staan. Blackstone deed in augustus voor maar liefst 328 adressen een leegstandsmelding, blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink noemde het langdurig leeg laten staan van huizen destijds ‘maatschappelijk onaanvaardbaar’, zeker gezien de woningnood in de hoofdstad.

Onderhoud en renovatie

Blackstone stelde in reactie dat het niet doelbewust woningen liet leegstaan, maar dat deze woningen in onderhoud waren of in de planning stonden voor onderhoud. Veel van die woningen waren in slechte staat bij aankoop, waardoor renovaties noodzakelijk waren, aldus Blackstone. De belegger benadrukte dat er geen sprake is van ‘speculatieve leegstand voor de handel’. De helft van die woningen zou inmiddels verhuurd zijn.

Amsterdam heeft strengere maatregelen tegen zowel het opkopen van woningen voor verhuur, als tegen leegstand aangekondigd.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen betekent naar verwachting voor Amsterdam meer regulering op de woningmarkt. Dat concludeert vastgoedadviseur CBRE in een whitepaper over de verkiezingsuitslag.

PvdA, in Amsterdam de grote winnaar, en GroenLinks willen het middenhuursegment (€ 752 tot 1.050) eeuwigdurend reguleren. Corporaties moeten een grotere rol krijgen.