Vastgoed Actueel Hypotheekgarantie

De groei van het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal afgevlakt. De stijging van 18 procent steekt schril af tegen de de toename van 49 procent in het tweede kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.  

De afgezwakte groei heeft volgens het hypotheekadviesbureau te maken met een daling van het aantal oversluiters. De urgentie om de hypotheek te wijzigen lijkt voorbij. In het begin van de coronacrisis steeg de hypotheekrente nog. Veel oversluiters wilden nog van de lagere rente profiteren en sloten de hypotheek over. Niettemin is het aantal oversluiters nog altijd aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. In vergelijking met het derde kwartaal van 2019 is deze groep met bijna 40 procent gegroeid.

Lees verder onder de afbeelding

Sterke stijging hypotheekomzet Q1 2020 door met name oversluiters

In de eerste weken van coronacrisis steeg het aantal oversluiters nog fors

Stijging hypotheekaanvragen sterkst op platteland

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen sterk gestegen. De groei was in het vorige kwartaal het sterkst in de provincies Groningen (+51 procent), Overijssel (+37 procent) en Zeeland (+28 procent). In deze provincies zijn de woningen beter betaalbaar dan in de Randstad. Bovendien is daar minder sprake van concurrentie op de huizenmarkt. Veel woningen liggen onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (310.000 euro), waardoor huizenkopers kunnen profiteren van een aantal voordelen, zoals een rentekorting. Maar ook in de Randstad, tot voor kort nog onbereikbaar voor veel huizenkopers, was sprake van een flinke toename van het aantal hypotheekaanvragen, zoals in Zuid-Holland en Utrecht (beiden +23 procent).

Lees verder onder de Tweet

Hypotheek voor renovatie

Huiseigenaren zetten een nieuwe hypotheek vooral in op een renovatie van hun woning dan een verhuizing. Dat is vooral ingegeven door de krapte op de huizenmarkt. Daarnaast biedt de lage(re) en overwaarde mogelijkheden voor een verbouwing of verduurzaming van het huis. In één jaar tijd is het aantal hypotheekaanvragen voor het verbeteren van de woning met 37 procent gestegen.

 


KADER

Consument: krapte woningmarkt verandert niet door coronacrisis”

Driekwart van de Nederlanders verwacht dat de krapte op de woningmarkt niet zal verminderen door de coronacrisis. Dat stelt directeur Michel van den Akker van De Hypotheker vast. “Door de schaarste van het woningaanbod is het nog steeds lastig om een betaalbare woning te kopen. Het is dan ook cruciaal om de doorstroming op de huizenmarkt te blijven stimuleren. Zodat we voorkomen dat de woningmarkt op slot raakt.”