Containerwoningen Urban Rigger

De Deense start-up Urban Rigger maakt duurzame studentenwoningen uit gerecyclede zeecontainers. In Kopenhagen drijven de eerste containerwoningen op het water.

De Deense start-up Urban Rigger maakt duurzame studentenwoningen uit gerecyclede zeecontainers. In Kopenhagen drijven de eerste containerwoningen op het water.

Voor het ontwerp van de drijvende studentenwoningen heeft de oprichter van Urban Rigger, Kim Loudrup, de Deense architect Bjarke Ingels ingeschakeld. De opgestapelde containerwoningen van 680 vierkante meter bieden ruimte voor vijftien woonunits, balkons en openbare groenvoorziening voor de studenten.

Duurzaam verwarmen

Voor het verwarmen van de containerwoning heeft Urban Rigger een warmtepomp ingezet, die het zeewater gebruikt waarop de woning drijft. In tegenstelling tot aarde, kan water de warmte in de woonruimtes beter vervoeren. Daarnaast zijn de containerwoningen voorzien van zonnepanelen, om de nodige stroom op te wekken. Hiermee zegt de start-up zowel het energieverbruik als de vaste lasten van de studenten te verminderen.

Door bestaande containers aan het einde van hun levensduur te gebruiken, zegt Urban Rigger niet alleen CO2-uitstoot te besparen, die ontstaat nadat containers worden verbrand, maar ook de CO2-uitstoot te besparen die wordt veroorzaakt door het bouwen van nieuwe woningen. Volgens het bedrijf leveren de drijvende containerwoningen een CO2-reductie op van 1.100 ton ten opzichte van nieuwe woningen.

Goedkoop alternatief

Naast gebruik van milieuvriendelijke materialen, hoopt de start-up studenten in Kopenhagen een duurzaam en goedkoop alternatief te bieden voor huisvesting. Door de woningen op te stapelen en te laten drijven, wil Urban Rigger meer ruimte in de stad over houden en daarmee de leefbaarheid van de stad vergroten.

Op dit moment drijven de eerste containerwoningen van Urban Rigger in Kopenhagen op het water. De start-up heeft plannen om ook in Zweden en Noord-Amerika de drijvende woningen mogelijk te maken.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl