weekrecord hypotheekaanvragen

Voor de tweede week op rij werd vorige week het weekrecord gebroken: bijna 20.000 hypotheekaanvragen werden bij de verschillende geldverstrekkers ingediend. Dat meldt De Hypotheekshop.

Dat is het dubbele van het toch al hoge weekgemiddelde sinds het einde van de zomervakantie van vorig jaar. Daarmee staan de drie ‘coronaweken’ allemaal in de top vier van weken met het hoogste weekaantal hypotheekaanvragen (HDN, sinds 2011).

Lees ook: Onverwachte piek hypotheekaanvragen in eerste week coronacrisis

Gestegen hypotheekrente

Hoewel de categorie oversluiters sinds het begin van de coronacrisis het meest is gestegen, is er ook een fikse toenamen onder starters, doorstromers en verhogers. De gestegen hypotheekrente speelt daar uiteraard een belangrijke rol in. In de grafiek is te zien dat de verschillende gemiddelde hypotheekrentes (op 5, 10, 20 en 30 jaar vast) toenamen met gemiddeld 0,07%, de grootste stijging sinds oktober 2011.

Vorige week verhoogden veel aanbieders hun rentetarieven. Waren het in de eerste weken van de coronacrisis voornamelijk de regiepartijen, afgelopen week pasten ook Rabo, ABN Amro, Florius en ING hun rente aan. Obvion, NN en Aegon wijzigden eveneens hun tarieven.

Twaalf nieuwe renteverhogingen

Voor komende week zijn er volgens De Hypotheekshop al twaalf nieuwe verhogingen aangekondigd, waaronder opnieuw de Rabobank maar ook SNS, a.s.r. en Triodos. Het gemiddelde 20-jaar-tarief is voor het eerst sinds vijf weken weer boven dat van de gemiddelde variabele hypotheekrente uitgekomen (NHG). Het totaalgemiddelde (het gemiddelde van meerdere rentevaste perioden (5, 10, 20 en 30 jaar vast; zowel met als zonder NHG; annuïteiten).   steeg van 1,63% naar 1,70%.

Naast de stijgende rente lijkt de schaarste aan woningen een belangrijke reden dat starters en doorstromers de laatste weken, ondanks de start van de crisis, massaal in actie komen.