aanbod van huurwoningen

Het aanbod van huurwoningen in Nederland is de afgelopen maand flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Pararius. Het platform zag in april een stijging van 15,7% ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Toen daalde het aanbod nog met 2% in vergelijking met het jaar ervoor.

Volgens het platform wordt de stijging mede door de coronacrisis veroorzaakt. Naast de langetermijncontracten die zijn afgelopen, worden lopende huurovereenkomsten tussentijds opgezegd door kenniswerkers en expats.

Daarnaast is de toeristische sector grotendeels stilgevallen. “Dit kan tot gevolg hebben dat verhuurders van short stay nu zijn aangewezen op de langetermijnverhuur om hun leegstand te beperken”, aldus een woordvoerder van Pararius tegen de NOS. Dit valt onder meer terug te zien in het aanbod van gemeubileerde woningen.

Ook in maart was al een lichte stijging merkbaar. Toen steeg het aanbod van huurwoningen via Pararius met 7,4%, tegenover 5,4% in het jaar ervoor.

Ongekende stijging aangeboden kamers

Ook Kamernet signaleert een ‘ongekende’ stijging van het aanbod. Het totale aanbod van kamers groeide in april met ruim 53% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal studio’s en appartementen dat wordt aangeboden steeg.

Stijgend vertrouwen woningzoekenden

Kamernet signaleert dat het aantal Nederlandse woningzoekenden op haar platform in de eerste twee weken na de maatregelen daalt. Vanaf de laatste week van maart ziet Kamernet het aantal Nederlandse woningzoekenden weer toenemen.  Alleen in week 15 daalde het aanbod licht door de paasdagen. Nadat de stijging in de opvolgende week weer doorzette  is het aantal Nederlandse woningzoekenden inmiddels bijna op het niveau van 2019 (dezelfde periode).

Lichte stijging internationals

Het aantal internationale woningzoekenden trekt inmiddels weer aan. Nadat het aantal internationale woningzoekenden in week 11 met bijna 20% daalde en in de week daarna met meer dan 50% ten opzichte van de week voorafgaand, ziet Kamernet dat ook internationale huurders het vertrouwen in de Nederlandse huurmarkt langzamerhand weer terugkrijgen. Sinds begin april stijgt het aantal internationale woningzoekenden weer licht.

Minder makkelijk verhuurd

Pararius verwacht dat de vrijgekomen huurwoningen in de vrije sector minder makkelijk worden verhuurd, omdat door de coronacrisis banen voor kenniswerkers niet worden ingevuld.

Het uitblijven van internationals ziet het platform terug in de bezoekcijfers. De Engelstalige versie van de verhuursite werd in maart 19% minder bezocht dan een jaar geleden.

Of het gestegen huuraanbod een blijvend effect op de verhuurmarkt zal hebben, valt niet te zeggen. Het platform verwacht dat na de coronacrisis “de beweging weer zal afnemen” en vrijgekomen woningen opnieuw als short stay zullen worden verhuurd.

Eerder meldde Pararius al de kleinste huurstijging in jaren.