funda

Vanaf 3 juli is het voor alle makelaars mogelijk zich aan te melden bij funda, ook voor degenen die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging. Na de eerdere openstelling voor VastgoedPRO en VBO Makelaars, betekent dit dat alle makelaars, mits zij voldoen aan de kwaliteitseisen en aansluitvoorwaarden, woningaanbod op funda kunnen presenteren.

Vanaf 3 juli is het voor alle makelaars mogelijk zich aan te melden bij funda, ook voor degenen die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging. Na de eerdere openstelling voor VastgoedPRO en VBO Makelaars, betekent dit dat alle makelaars, mits zij voldoen aan de kwaliteitseisen en aansluitvoorwaarden, woningaanbod op funda kunnen presenteren.

Monique Pijnacker, Manager Service Operations bij funda: “Een zoeker verwacht online een representatief en kwalitatief beeld te krijgen van iedere beschikbare woning, zodat hij het aanbod kan vergelijken en op basis van zijn online ervaring kan besluiten al dan niet contact op te nemen met de makelaar.” Een zo volledig mogelijk woningaanbod is dus voor zowel funda als de zoeker op funda belangrijk. Maar het is voor onafhankelijke makelaars die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging, niet mogelijk om een woning volledig op funda aan te melden. “Maar omdat wij onze belofte willen nakomen, en de consument een zo volledig mogelijk woningaanbod willen aanbieden, is het toch een logische stap om ook deze intermediairs te verwelkomen”, aldus Pijnacker. 

Kwaliteitscontrole

“Destijds is ervoor gekozen alleen aangesloten makelaars toe te laten, omdat hierdoor de kwaliteitsbewaking geregeld was: die lag in feite bij de brancheverenigingen. Als we niet-aangesloten makelaars zouden toelaten, zouden we de kwaliteitscontrole zelf op ons moeten nemen. Daar is veel over gepraat en nu is alles op touw gezet zodat we die controle inderdaad kunnen uitvoeren”, aldus Gonneke Daris, Corporate Communication & PR bij funda. “In principe kan iedere makelaar zich vanaf maandag 3 juli aanmelden, maar voordat zij hun aanbod op funda kunnen plaatsen en er een overeenkomst tot stand komt, worden zij eerst onderworpen aan een selectie op basis van toelatingscriteria”, laat Pijnacker weten.

Zo controleert funda op de juiste KvK-inschrijving en of de bewuste partij wel een intermediair is. Daarnaast wordt onder andere bekeken of er uitsluitend op grond van een bemiddelingsopdracht objecten ter publicatie op funda worden aangeboden. Monique: “Vervolgens wordt het gehele aanbod door een intern team continu gecontroleerd op datakwaliteit. Zo borgt funda zowel de kwaliteit als de betrouwbaarheid van het aanbod en wordt misbruik van de content voorkomen.”

Volledige presentatie

Zo’n 400 makelaars die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging, maar wiens woningen wel verschenen op funda via een XML-feed, hebben deze week een officiële uitnodiging gekregen om zich aan te melden op funda. Want nu worden die woningen niet goed en volledig gepresenteerd op het woningplatform. “Het betreft momenteel enkel een klein plaatje met een kort tekstje. Omdat we voor de consument wel zoveel mogelijk aanbod op funda willen hebben staan, hebben we destijds deze makelaars wel deze oplossing geboden, waarbij we hun aanbod als het ware ophalen. Maar vanwege de beperkte beschikbare data van deze woningen, zonder plattegond, foto’s, video etc, toont het algoritme deze woningen automatisch vrijwel onderaan”, zo meldt Daris. De toelating moet ertoe leiden dat ook dit aanbod beter weergegeven wordt aan consumenten die een relevante zoekopdracht hebben ingegeven.

Volgorde zoekresultaten 

Nog altijd heerst bij veel niet-NVM makelaars het idee dat de volgorde van de zoekresultaten niet onafhankelijk is. Daris benadrukt dat dat al heel lang niet meer het geval is. “Het voordeel voor NVM-makelaars, de vereniging die hoe je het wendt of keert, toch onze oprichter en groot aandeelhouder is, zit in de prijzen voor plaatsingen en in de beschikking over de data die funda heeft. Met enige regelmaat hebben wij VBO of VastgoedPRO Makelaars aan de telefoon die ervan overtuigd zijn dat wij nog altijd aanbod van NVM makelaars bovenaan tonen. Maar wij hoeven enkel met hen een paar zoekopdrachten in te vullen om aan te tonen dat dat geenszins het geval is.” Na opname van de ongebonden makelaars die aan de voorwaarden voldoen, zullen zij hun aanbod in alle glorie kunnen plaatsen. Dat zal er automatisch voor zorgen dat de relevantie inzake een zoekopdracht zwaarder gaat wegen dan de beperkte beschikbare data en media die de woningen voorheen direct een lage plek bezorgden. Na verloop van tijd en na grondige communicatie met de makelaars in kwestie zullen de XML-feeds die voorheen de beperkte publicatie van woningaanbod mogelijk maakte, worden opgeheven.

Teruglopend aanbod

De beslissing van funda komt op het moment dat het woningplatform te maken heeft met een sterk teruglopend aanbod op de site. Deze daling komt hoofdzakelijk door het teruglopend aantal te koop staande woningen in ons land. Maar ook social media vormt een ‘concurrent’ voor het woningplatform. Er zijn makelaars die, met name in oververhitte gebieden, woningen zo gemakkelijk via voornamelijk Facebook verkopen, dat zij de kosten voor een plaatsing op funda, kunnen uitbesparen. Ook zijn er verkopers die hun huis liever niet online gepubliceerd zien. funda erkent de terugloop in aanbod en de rol van social media. “Al zien zelfs de makelaars die op dat vlak heel actief zijn, funda vaak nog als een pijler voor hun woningverkoop”, aldus Daris. Of de beslissing om de ongebonden makelaars toe te laten op de site, te maken heeft met het teruglopende aanbod, daarover spreekt funda niet. “Deze beslissing past simpelweg bij de manier waarop wij iedere dag werken aan de verbetering van kwaliteit, volledigheid en betrouwbaarheid van ons platform en onze dienstverlening.”

Ongebonden makelaars kunnen zich vanaf 3 juli 2017 aanmelden via funda.nl/toegang-tot-funda. Daar vindt u ook de voorwaarden voor plaatsing op funda.