Hoe functioneert de huidige woningmarkt van Haarlemmermeer, dat in het ‘uitwijkgebied’ ligt voor kopers die de huizenprijzen niet langer willen of kunnen betalen? WK makelaars onderzocht voor HCNieuws de NVM cijfers van de twee grote kernen Hoofddorp en Nieuw-Vennep van de laatste 12 maanden. 

Het is geen nieuws dat het afgelopen jaar de woningmarkt in de regio sterk is aangetrokken. In plaatsen als Haarlem en Amsterdam wordt veelal ver boven de vraagprijs verkocht. Maar hoe zit dat nu in de Haarlemmermeer? Inwoners van Haarlem en Amsterdam wijken door de stijgende huizenprijzen uit naar de omliggende gebieden. Zij kopen steeds vaker in plaatsen als Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Vijfhuizen een woning. WK makelaars onderzocht voor HCNieuws de NVM cijfers van de twee grote kernen Hoofddorp en Nieuw-Vennep van de laatste 12 maanden. 

Krapte-indicatoren

De tabel laat van een aantal woningtypes de krapte-indicatoren en het percentage verkopen boven de vraagprijs zien. De krapte-indicator geeft het aantal woningen aan waaruit een potentiële koper kan kiezen. In een markt waar evenwicht is tussen vraag en aanbod staat de krapte-indicator op 7. Naarmate dat getal lager is spreekt men van schaarste. Uit recente cijfers blijkt volgens WK makelaars dat in Hoofddorp en Nieuw-Vennep er vandaag de dag voor potentiële kopers niet veel meer keuze is dan in Haarlem en Amsterdam. Daarbij neemt het aantal transacties boven de vraagprijs drastisch toe.

 

Wanhoop en spanning belemmeren doorstroming

Makelaars zien daardoor steeds vaker de wanhoop bij mensen die keer op keer achter het net vissen. Het gevolg daarvan is weer dat doorstromers steeds vaker eerst kopen en daarna pas verkopen, met alle onzekerheid en spanning van dien. Dit laatste fenomeen belemmert bovendien de doorstroming en zet de markt op slot.

Een blog van Wietse Dantuma en Kim Roosloot, eigenaren WK Makelaars.