Lastige praktijkproblemen, wie kent ze niet? Onze Vastgoed-helpdesk geeft antwoord. Deze keer: aan welke eisen moet u voldoen om een mbo- of hbo-stagiair binnen te halen?
Lastige praktijkproblemen, wie kent ze niet? Onze Vastgoed-helpdesk geeft antwoord. Deze keer: aan welke eisen moet u voldoen om een mbo- of hbo-stagiair binnen te halen?
Casus
Uw kantoor bestaat uit twee woningmakelaars, twee hypotheekadviseurs en twee secretaresses. Nu de woningmarkt aantrekt, krijgen u en uw medewerkers het steeds drukker. Het zou niet gek zijn om een paar extra handjes erbij te hebben in de vorm van een stagiair. U weet echter niet precies aan welke eisen uw kantoor dan moet voldoen. Ook vraagt u zich af of u het beste voor een mbo’er of hbo’er kunt kiezen, wat geschikte taken zijn en hoeveel tijd u straks kwijt bent aan de begeleiding. En wat kost een stagiair eigenlijk?
De eisen die makelaardij-opleidingen stellen aan hun stagekantoren, lopen sterk uiteen. Voor de ene opleidingsinstelling is het voldoende als u vastgoedactiviteiten verricht en een medewerker in dienst heeft met hetzelfde opleidingsniveau als de stagiair, maar er zijn ook scholen die willen dat een kantoor formeel is erkend als leerbedrijf door de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). In het laatste geval moet u voldoen aan het erkenningsreglement van deze stichting. Dit houdt onder andere in dat u een goede en veilige werkplek biedt en tijd en middelen vrijmaakt voor een praktijkopleider. Het komt ook voor dat de opleiding de SBB verzoekt om een bezoek te brengen aan het bedrijf dat wil worden erkend.
Stageplan
De duur van de stages varieert van tien weken tot een jaar. Mbo’ers lopen één stage; hbo’ers vaak twee: in het tweede én in het vierde leerjaar. Die laatste stage staat geheel in het teken van een afstudeeronderzoek, dat vaak betrekking heeft op de woningmarkt in het algemeen.
In alle gevallen schrijft de stagiair vooraf een stageplan. Belangrijk onderdeel hiervan is de stage-opdracht: wat zijn de leerdoelen? Die leerdoelen zijn zowel van inhoudelijke aard – bijvoorbeeld een taxatiemodel bedenken voor complexe situaties (hbo) – als persoonlijke aard (beter leren communiceren, leren om afspraken na te komen). De stagiair maakt een stageverslag en tussentijds en na afloop vinden er beoordelingsgesprekken plaats.
In het stageplan worden ook de taken van de stagiair omschreven. Voor mbo’ers zijn deze taken vooral administratief: contacten onderhouden met klanten, dossiers bijhouden, woningen aanmelden en afspraken inplannen. Hbo’ers kunnen u bijvoorbeeld ondersteunen bij bezichtigingen, het uitwerken van taxatierapporten en het opstellen van advertenties voor de bedrijfswebsite en funda, maar ze rijden bij wijze van spreken ook tekoopborden rond. De mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsbesef die u kunt verwachten, is afhankelijk van de stagiair in kwestie. De een leidt na een paar weken zelfstandig potentiële kopers rond, de ander niet. Het ene kantoor geeft iemand ook gemakkelijker de ruimte dan het andere.
Slimme investering
Wie zich profileert als aantrekkelijk stagebedrijf, profiteert van een goede naamsbekendheid bij toekomstige werkzoekenden in de vastgoedwereld. Dat is niet gek in de krappe arbeidsmarkt waar we nu weer op afstevenen. Hoe zorgt u nu voor zo’n goede naam?
Met stip op één: zorg voor goede begeleiding, een goede introductie en een goede inwerkperiode. Noch de scholen, noch de SBB eisen een bepaald minimumaantal uren aan begeleiding, maar het is toch verstandig om hierin te investeren. Leer de stagiair bijvoorbeeld snel hoe hij moet omgaan met uw computer- en CRM-systeem. Dit kost vooral in het begin even tijd. Daarna gaat die investering zich terugbetalen. Per saldo bent u altijd minder tijd kwijt aan uitleg en begeleiding dan dat u de taken van de stagiair allemaal zelf zou moeten doen.
Zorg ook voor een goede werkplek, formuleer duidelijke, concrete opdrachten en laat de stagiair vooral overal meekijken. Hup, lekker mee naar klantbesprekingen en bezichtigingen. Het kan daarnaast slim zijn om tijdelijke huisvesting aan te bieden. Studenten vinden het vaak niet prettig om dagelijks uren te forenzen, en zij beschikken niet in iedere stad over vrienden of familie bij wie ze kunnen logeren.
Het is niet verplicht om een stagevergoeding te betalen, maar dit wordt meestal wel afgesproken. De hoogte van de vergoeding hangt samen met de aard van het werk en de zwaarte van de verantwoordelijkheden. Meestal gaat het om een bedrag tussen de 225 en 450 euro per maand. Hoe langer de stage duurt, hoe meer de stagiair waard wordt (hij leert meedenken, initiatieven tonen), hoe meer hij betaald krijgt.
Frisse blik
Door stagiairs in dienst te nemen, bewijst u niet alleen het onderwijs een dienst, maar uw bedrijf heeft er ook een hoop plezier van. Ten eerste kunnen stagiairs u een hoop werk uithanden nemen. Aan hbo’ers die hun theoretische afstudeeronderzoek komen doen, heeft u niet zoveel qua dagelijkse ondersteuning, maar mbo’ers en tweedejaars hbo-stagiairs zorgen voor een paar extra handen, ogen en oren op uw kantoor. Bovendien haalt u in alle gevallen een nieuw netwerk binnen, hoort u wat er leeft op scholen en krijgt u een frisse, waardevolle blik van buiten op uw bedrijf. De jonge mensen van nu zijn vaak ook veel beter op de hoogte van internet en sociale media en de waarde daarvan voor de woningmakelaardij.
Op zoek naar stagiairs?
Makelaarskantoren die een stagiair zoeken, kunnen het beste eerst contact opnemen met een aantal mbo- of hbo-vastgoedopleidingen in de buurt – afhankelijk van het type ondersteuning dat u zoekt. Check of de opleiding in kwestie een SBB-erkenning vraagt. Zo ja, dan kunt u dat direct regelen via de website van de SBB.
Let op: op mbo-niveau bestaat er formeel geen opleiding tot assistent-makelaar. Als u op zoek bent naar een mbo-stagiair, kunt u terecht bij de mbo-opleidingen juridische en administratieve dienstverlening.