Vastgoed Actueel NHG 30 jaar

De mogelijkheid om de hypotheekrente voor de maximale 30 jaar vast te zetten, rukt verder op. Bijna een kwart van alle huizenkopers kiest voor extreme financiële zekerheid, en neemt daarbij de iets hogere maandlasten en soms strenge voorwaarden op de koop toe. Dat meldt de Hypotheekshop.

De mogelijkheid om de hypotheekrente voor de maximale 30 jaar vast te zetten, rukt verder op. Bijna een kwart van alle huizenkopers kiest voor extreme financiële zekerheid, en neemt daarbij de iets hogere maandlasten en soms strenge voorwaarden op de koop toe. Dat meldt de Hypotheekshop.

De NHG-hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar is zijn evenknie met 10 jaar vaste rente al bijna voorbij. In het vierde kwartaal kiest bij de NHG-hypotheken 22 procent voor 30 jaar rentevast, en 23 procent voor 10 jaar rentevast. Dat is opmerkelijk; de rentevaste periode van 10 jaar was lange tijd veruit het populairst, en dreigt nu terug te vallen naar plek drie. De rentevaste periode van 20 jaar is op dit moment ruimschoots het populairst: 43 procent van de huizenkopers met een NHG-hypotheek kiest voor die middenweg.

Vooral 20’ers en 50’ers kiezen voor vastigheid

Volgens Hypotheekshop zijn vooral 20’ers en 50’ers erg gecharmeerd van het idee om 30 jaar lang dezelfde hypotheekrente te hebben. Voor die laatste groep betekent een lange rentevaste periode financiële zekerheid tot ver na de pensioendatum. Voor veel 50’ers is het ook de laatste keer dat ze een hypotheekcontract kunnen sluiten zonder dat er rekening gehouden hoeft te worden met hun (toekomstige) pensioeninkomen.

Twintigers die hun rente lang vastzetten, zoeken een voorspelbaar uitgavenpatroon tijdens het ’spitsuur’ van hun leven, de fase waarin ze kinderen krijgen en carrière willen maken. Over 10 of 20 jaar geconfronteerd worden met een fiks gestegen hypotheekrente, komt ook hen niet uit.

Haken en ogen

Hoewel het inderdaad aanlokkelijk klinkt om 30 jaar lang te weten waar je qua hypotheek aan toe bent, en het renteverschil ten opzichte van de kortere rentevaste periodes inderdaad meevalt, waarschuwen financieel adviseurs ook voor de haken en ogen aan zo’n lange verbintenis. “De meeste verhuisregelingen zijn goed en helder, maar zo’n regeling wordt bij een rentevaste periode van 30 jaar wel belangrijker”, zegt Martin Hagedoorn van Hypotheekshop. Je zit als huizenkoper namelijk ook 30 jaar lang aan dezelfde voorwaarden vast. De Consumentenbond adviseert om de rente voor 10 jaar vast te zetten, en met de rente die je daarmee uitspaart extra af te lossen.

Einde boeterente

De Hypotheekshop merkt ook op dat de boeterente van het toneel lijkt te verdwijnen. Omdat naar verwachting de hypotheekrente de komende jaren (licht) zal gaan stijgen, zullen woonconsumenten die de afgelopen jaren een hypotheek hebben gesloten nooit met een boeterente te maken krijgen. Er is immers alleen sprake van financieel nadeel voor aanbieders als de marktrente op het moment van aflossen lager is dan de hypotheekrente die de consument betaalt.

Bron: Hypotheekshop, am.web, De Telegraaf