Vastgoed Actueel Vrijesectorhuurwoningen

In 2020 wordt een gemiddelde huurstijging van 4% over heel Nederland verwacht. Het gaat om huurstijgingen van nieuw te betrekken vrijesectorhuurwoningen. Dat voorspelt het Bloxs Artificial Intelligence Team, die ontwikkelingen van trends in de vastgoedmarkt analyseert op basis van huurprijzen en economische data.

In 2020 wordt een gemiddelde huurstijging van 4% over heel Nederland verwacht. Het gaat om huurstijgingen van nieuw te betrekken vrijesectorhuurwoningen. Dat voorspelt het Bloxs Artificial Intelligence Team, die ontwikkelingen van trends in de vastgoedmarkt analyseert op basis van huurprijzen en economische data.

Binnen de vijf grootste Nederlandse gemeenten (qua inwonersaantallen) wordt gemiddeld een grotere stijging verwacht, namelijk 5,1%. Hoewel in Rotterdam de grootste stijging wordt verwacht, blijft Amsterdam het duurst.

Rotterdam (een stijging van 12,9%) wordt gevolgd door Utrecht (10,4%). In Den Haag bedraagt de stijging naar verwachting 3,9%, in Amsterdam 2,8% en in Eindhoven is de verwachte stijging het laagst: 0,1%.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Rotterdam en Utrecht dicht bij elkaar

Amsterdam blijft dus de duurste gemeente met een verwachte gemiddelde huurprijs van € 25,70 per vierkante meter in 2020. De verwachte gemiddelde huurprijs van een vierkante meter in Rotterdam (€ 21,80) en Utrecht (€ 21,20) ligt dichtbij elkaar. In Den Haag wordt een gemiddelde prijs per vierkante meter van € 18,50 verwacht. Behalve de laagste verwachte stijging heeft Eindhoven ook de laagste vierkante meterprijs: € 16,90.

Huurprijzen Amsterdam 2018

Uit onderzoek van Aanbiedingenfolders.nl, dat 1.165 huurobjecten in Amsterdam van funda analyseerde, blijkt dat de gemiddelde huurprijs voor een woning in Amsterdam in 2018 is gestegen tot een recordhoogte van € 24,51 per vierkante meter. In Amsterdam Centrum betaalt een huurder zelfs rond de € 26,66 per vierkante meter. Dat loopt dus al snel op tot een maandelijkse huur van € 2.132,80 voor een appartement van 80 vierkante meter.

‘Gedwongen een huis te delen’

De huurprijzen in Amsterdam hebben nog niet de hoogtes bereikt van andere Europese steden zoals Parijs en Londen, maar de stad is goed op weg om onbetaalbaar te worden voor mensen met een middeninkomen. “Ik zie het onder mijn vrienden ook”, zegt Ivar van der Wal van Aanbiedingenfolders.nl. “Ze worden gedwongen een huis te delen of betalen een extreem hoge huur.”

Artikel gaat verder onder de grafiek

Airbnb-woning nog steeds te lang verhuurd

De situatie op de woningmarkt in Amsterdam wordt er niet beter op als de nieuwste cijfers over Airbnb worden meegenomen. Uit een recent rapport van vastgoedadviseur Colliers International en dataleverancier AirDNA blijkt dat in 2018 maar liefst 41% van de verhuurde Airbnb-woningen in de hoofdstad langer dan de toegestane 60 dagen werd verhuurd. In 19% van de gevallen werden de woningen zelfs langer dan 120 dagen verhuurd. Airbnb heeft zelf nog geen officiële cijfers bekendgemaakt.

Verdringingseffect door Airbnb 

Door langdurige verhuur kunnen woningen niet door andere huizenzoekers worden gekocht of gehuurd. Dit verdringingseffect leidt ertoe dat er behoefte is aan 8.000 extra woningen bovenop de al bestaande vraag naar nieuwe woningen in de stad. Momenteel beslaat het aantal hele huizen in Amsterdam dat op Airbnb wordt aangeboden 4,4% van de totale Amsterdamse woningvoorraad.

Meer Airbnb’ers in regio Amsterdam

De stormachtige groei van Airbnb in Amsterdam lijkt over het hoogtepunt heen. Voor het eerst sinds het boekingsplatform actief werd, liep het aantal geboekte overnachtingen terug en kwam 5% lager uit op bijna 2 miljoen. Het blijkt dat een deel van de Airbnb’ers zich verplaatst heeft naar het gebied rondom de stad. In gemeenten als Amstelveen en Zaanstad werden vorig jaar in totaal 200.000 nachten geboekt, gemiddeld 36% meer dan in 2017. 

“Woningbezitters in de omliggende gemeenten profiteren van het succes van Airbnb” zegt Dirk Bakker, CEO van Colliers. “Het is een olievlek die zich langzaam verspreidt. En het is lucratieve bezigheid. Met een gemiddelde prijs van 158 euro per nacht verdiende een Amsterdamse host gemiddeld bijna 16.000 euro.”

Download het rapport op de website van Colliers International.

Bron: InFinance, Colliers International, Vastgoedjournaal