Beukenhorst West

Ontwikkelaar Snippe Projecten en IC Netherlands zullen van het leegstaande  kantorenpark Beukenhorst-West in Hoofddorp een ‘chique maar betaalbare’ stadswijk maken. Vijftien kantoorpanden maken plaats voor ongeveer 3500 appartementen en hoogstedelijke voorzieningen.

Ontwikkelaar Snippe Projecten en IC Netherlands zullen van het leegstaande  kantorenpark Beukenhorst-West in Hoofddorp een ‘chique maar betaalbare’ stadswijk maken. Vijftien kantoorpanden maken plaats voor ongeveer 3500 appartementen en hoogstedelijke voorzieningen.

De aftrap voor het project was dinsdag op de vastgoedbeurs Provada. Volgens de ontwikkelaars gaat het om een van de grootste herontwikkelingen in de Randstad op particulier initiatief. De afgelopen periode hebben Snippe en IC 100.000 vierkante meter aan verouderde en niet-duurzame kantoorpanden aangeschaft om ze vervolgens te slopen. “Als je één kantoor koopt, er wat appartementen in maakt en er een paar balkonnetjes aanhangt, gaat het niet werken. Dan blijft het een unheimisch gebied”, zegt André Snippe, directeur van Snippe Projecten. “Je moet het hele gebied transformeren.”

Hyde Park

De nieuwe stadswijk krijgt een hoogstedelijke uitstraling, met winkels, horeca,  gemaksvoorzieningen en een mooi aangelegd park. De gebouwen zijn modern, vergelijkbaar met die aan de Zuidas. Straten en pleinen worden aantrekkelijk ingericht, zodat het goed aansluit bij de kwaliteit van de architectuur van de nieuwe woongebouwen. De nieuwe wijk gaat Hyde Park heten, geïnspireerd op internationale steden zoals Londen en Parijs en wordt ontworpen door de befaamde stedenbouwkundige Winy Maas van MVRDV.

Burgerparticipatiestrategie

MVRDV en Winy Maas zijn internationaal actief als stedenbouwkundigen en architecten en bekend van onder meer de Markthal in Rotterdam. Recent kreeg het bureau veel waardering voor de ‘skygarden’ in het Zuid-Koreaanse Seoul. De komende weken wordt de stedenbouwkundige visie uitgewerkt. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van kennis en voorkeuren die zijn opgedaan in het kader van Hoofddorp-Centraal, het burgerparticipatietraject dat onder meer leidde tot een gemeentelijke ontwikkelingsstrategie voor Beukenhorst-West en het aangrenzende park.

Gewilde locatie

Hyde Park moet een gewilde, bruisende plek in Haarlemmermeer worden: de entree van Metropoolregio Amsterdam. Station Hoofddorp ligt op twee minuten lopen. Vanaf daar ben je binnen 4 minuten op Schiphol, 12 minuten op de Zuidas en 25 minuten in het centrum van Amsterdam. Vanaf het station komt er een veilige en aangename route naar het centrum van Hoofddorp.

Middenklasse

De ontwikkelaars mikken op verschillende doelgroepen en willen vooral de middeninkomens bedienen die door de prijsstijgingen in Amsterdam geen betaalbare woonruimte kunnen vinden. “Wij maken woningen voor de middenklasse”, zegt de ontwikkelaar. De appartementen variëren van studio’s van 45 m2, appartementen van zo’n 65 m2 tot penthouses van 130 m2. Huren zullen lopen van zo’n €740 per maand tot €1300 per maand. Koopwoningen zijn er vanaf €200.000.

Ervaring met Holland Park

Snippe was eerder als ontwikkelaar betrokken bij project Campus Diemen Zuid en Holland Park in Diemen Zuid. De Amsterdamse ontwikkelaar kocht daar in 2013, op het dieptepunt van de vastgoedcrisis, 50.000 m2 aan lege kantoorruimte. Daarin maakte hij een studentencampus met 939 appartementen, gevolgd door de ontwikkeling van een hele nieuwe woonwijk iets verderop, met 3000 appartementen. De campus en complexen met vrije sectorhuurwoningen zijn met succes verkocht aan beleggers en de eerste woningen binnenkort opgeleverd.

Young professionals

Investeerder IC Netherlands, die al 1300 woningen voor studenten en jonge werkenden in Nederland heeft, neemt zo’ n 700 van de betaalbare huurwoningen in Hyde Park in belegging. Ook zij hebben ervaring met het ontwikkelen in gebieden waar de meeste beleggers in eerste instantie met een boog omheen lopen, zoals Little Manhattan bij Station Lelylaan in Amsterdam. Wouter van den Eijnden, algemeen directeur: “In Hyde Park gaan we vooral young professionals huisvesten die bijvoorbeeld werken op Schiphol of de Zuidas.”

Eind 2019 klaar

Het was dit maal gemakkelijker om financiering te regelen dan in 2013, vertelt Snippe. “Voorwaarde is wel een realistisch stedenbouwkundig plan en een gemeente die achter de plannen staat.” Nog dit jaar gaan de eerste kantoorpanden in Hoofddorp tegen de grond en zal de verkoop van start gaan. In de loop van 2018 vindt naar verwachting de start bouw plaats. Hyde Park moet eind 2019 zijn eerste bewoners verwelkomen.

Bronnen: fd.nl, parool.nlVastgoed Journaal