energiebesparingsmogelijkheden

26% van de Nederlanders heeft plannen om het komende jaar de woning te verduurzamen. Men denkt daarbij voornamelijk aan de installatie van LED-verlichting of het plaatsen van zonnepanelen.

Dit blijkt uit onderzoek van online marktonderzoeker Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders. Naar verwachting gaan Nederlanders bijna € 4 miljard besteden aan woningverduurzaming.

26% van de Nederlanders geeft aan dat ze de woning ergens in de komende twaalf maanden duurzaam gaan aanpassen. Dat betekent dat 2,1 miljoen woningen verduurzaamd gaan worden. De meest geplande investeringen zijn daarbij in de categorieën isolatie (12%), verwarming (10%) en energiezuinige verlichting (9%). Aanpassingen op het gebied van waterbesparing (6%) en verduurzaming van de ventilatie (3%) zijn het minst gepland.

Vooral LED-lampen en zonnepanelen

Van de Nederlanders die de woning wil verduurzamen, geeft 23% aan LED-verlichting te willen installeren of vervangen. Zonnepanelen staan bij bijna één op de vijf huishoudens die gaan verduurzamen op de planning. 14% is van plan LED-dimmers of een waterbesparende douchekop te installeren. 13% wil de isolatie van de woning verbeteren door het aanbrengen van spouwmuurisolatie, dakisolatie of hoogrendementsglas. 11% is van plan om aanpassingen te doen aan de CV- of HR(e)-ketel.

Tekst loopt door onder grafiek

Voor zonnepanelen heeft de EU recent besloten om een btw-tarief van 0% mogelijk te maken. Nederland krijgt daarmee in de nabije toekomst de mogelijkheid om de btw op zonnepanelen te schrappen.

Bijna €4 miljard voor verduurzaming

Nederlanders gaan €3,9 miljard uitgeven aan het verduurzamen van hun woning. Daarvan wordt veruit het meest uitgegeven aan isolatie (€2 miljard) en verwarming (bijna €1,7 miljard). Bij elkaar gaat 93% van de totale bestedingen naar deze twee segmenten. De verwachte uitgaven aan waterbesparing (€106 miljoen), energiezuinige verlichting (€99 miljoen) en ventilatie (€ 75 miljoen) zijn veel lager.

De resultaten komen uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek naar verwarming, water- en energiebesparing, ventilatie en isolatie. In het onderzoek zijn 4.075 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met marktonderzoer Rutger de Haan. Het volledige rapport Duurzaam Wonen is te bestellen op de website van Multiscope.