lokale lasten
Voor huizenbezitters stijgt het gemiddelde bedrag aan lokale lasten met 2,9% naar gemiddeld €1.486. - Foto: Canva/Towfiqu Barbhuiya

Lokale lasten zijn dit jaar voor woningbezitters meer gestegen dan voor huurders. Huiseigenaren zien de kosten dit jaar met 2,9% toenemen naar gemiddeld €1.486. Voor huurders is die stijging 1,9%. Zij betalen in 2022 gemiddeld €893 aan lokale belastingen.

Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo), een onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Coelo bekeek de ontwikkeling van gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen. Van het gemiddelde totaalbedrag van €1.486 dat een huiseigenaar in 2022 kwijt is, gaat €904 naar de gemeente. De provincie ontvangt €189 en het waterschap krijgt €392.

Goedkoopst in Tilburg, duurst in Bloemendaal

In de gemeente Tilburg is de huizenbezitter het goedkoopst uit, met een totaalbedrag van €1.162. De duurste gemeente is Bloemendaal. Wie daar een woning bezit, is een bedrag van €2.405 kwijt aan lokale lasten.

Aan de gemeente betalen huizenbezitters onroerende zaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Aan het waterschap een bedrag voor waterzuivering en het watersysteem. De provincie ontvangt een deel (opcenten) van de motorrijtuigenbelasting en gebruikt die voor algemene middelen.

Stijging ozb-tarief

Aan ozb zijn eigenaars gemiddeld €380 kwijt. Dat is 3,6% meer dan vorig jaar. De stijging is het hoogst in Landsmeer (31%) en in Papendrecht (27%). Eerder dit jaar bleek al uit cijfers van het CBS dat het ozb-tarief in Nederland in bijna alle gemeenten stijgt, gemiddeld met 4,4%. Huizenbezitters hebben te maken met een hogere stijging dan eigenaren van bedrijfspanden. Voor die groep stijgt het tarief met 2,7%.

Lokale kosten huurders

Huurders betalen geen ozb aan de gemeente. In 98 gemeenten hoeven zij ook geen rioolheffing te betalen. Van de gemiddeld €893 aan lokale lasten die een huurder betaalt, gaat €424 naar de gemeente. Van dit bedrag gaat €189 naar de provincie en het waterschap ontvangt €280. Huurders betalen het minst in Nijmegen (€544) en het meest in Wassenaar (€1.226).

Alle resultaten van het onderzoek zijn in te zien in een interactieve atlas van het Coelo.