Woonvacature.nl
Makelaar Ronald Otten. - Foto: André Weima Fotografie

Solliciteren op een huis kan sinds kort via woonvacature.nl. Het is bedacht door de Hoogeveense makelaar Ronald Otten van Otten Makelaardij en Goed Nieuws Makelaars.

Woonvacature.nl is een woningwebsite zonder woningen, maar met zoekprofielen. Ronald Otten: “Je kunt woonvacature zien als een omgekeerde funda. Bij woonvacature.nl plaats je een open sollicitatie op een huis. Dat huis hoeft dus niet al te koop te staan. Want de markt van te koop staande woningen kennen we al. Wij gaan pro-actief op zoek naar het huis dat nog niet te koop staat, zonder het bekende aanbod over te slaan.” Bij woonvacature.nl zijn inmiddels zo’n tien makelaars aangesloten.

“Wie weet heeft iemand wel verhuisplannen en geven wij net dat laatste duwtje”

Anoniem zoekersprofiel op Woonvacature.nl

Voor een goede woonvacature vraagt Otten aan huiszoekenden op zoek te gaan naar twintig favoriete adressen. Samen met zijn team zoekt hij uit of een van deze droomplekjes beschikbaar is. “Op onze site schrijf je eigenlijk een Curriculum Vitae. We maken een compleet zoekersprofiel, dat wordt anoniem gepresenteerd. Je geeft aan wat je persoonlijke omstandigheden zijn en je verklaart je persoonlijke aankoopmotivatie.” In het profiel staat ook een omschrijving van het financiële plaatje van de zoeker. Otten: “Met de woonvacature geef je aan: waarom zou de woningeigenaar nou juist zijn huis aan jou als zoeker willen verkopen?”

‘Net dat laatste duwtje’

Woonvacature.nl schrijft woningeigenaren actief aan. ”Natuurlijk pas als we alles hebben onderzocht. Een woning die onlangs in de verkoop heeft gestaan, komt niet zo snel op de markt. Aan de geselecteerde adressen sturen we een brief met de vraag of ze openstaan voor een gesprek. Want wie weet heeft iemand wel verhuisplannen en geven wij dat laatste duwtje. Naast de genoemde brieven werven we op Facebook. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om middels huis-aan-huis flyers de zoekwens bekend te maken bij het grote publiek.”

Grondig zoeksysteem

Otten heeft vanuit de makelaardij een dergelijk grondig zoeksysteem nog niet gezien. Makkelijk is het namelijk niet. “Om de zoektocht te stroomlijnen, hebben we een systeem ontwikkeld dat onze website ondersteunt. Het is normaal gesproken een flinke klus om alles uit te zoeken, maar daar draaien we onze hand niet voor om. Een zoektocht kost zoekers doorgaans heel veel tijd en energie. Ik denk echt dat woonvacature bijdraagt aan de oplossing van het vraagstuk ‘hoe krijg ik een woning’. Je gaat in gesprek namens de koper en zo schrijf je een markt aan die normaal gesloten zou blijven. Ook een groot voordeel: je staat niet met 20 man in de rij voor een woning.”

Slechts één bezichtiging

Indien er interesse ontstaat voor verkoop kan de eigenaar vrijblijvend reageren op de vacature. Na waardebepaling door de makelaar stelt de verkoper zijn vraagprijs vast. Als de vraagprijs een goede uitnodiging vormt, wordt er een afspraak voor bezichtiging gemaakt. In plaats van een schier oneindig aantal bezichtigingen vindt in dit geval slechts één bezichtiging plaats. Na onderhandeling blijkt of de vacature vervult is. Verkoper heeft in dit geval zonder verkoopkosten zijn huis verkocht.

Woonvacature.nl biedt in deze krappe markt een mogelijkheid om achter de vijver van funda te vissen. “Mensen die een nieuw huis zoeken om in te wonen, kunnen we helpen, maar het is ook een mooi platform voor mensen die willen investeren in vastgoed.”

Of het systeem werkt? Otten: ”Het eerste succes hebben we al geboekt! We hebben een starter op de woningmarkt kunnen helpen. Na een jaar van teleurstellingen is deze zoeker binnen een week door ons is geholpen. Het biedt echt een nieuw perspectief!”

Een vergelijkbaar initiatief werd vorig jaar opgezet door De Vos Makelaardij in Leeuwarden met de lancering van het platform Wensk. Dit is een platform waar mensen hun woonwensen kenbaar maken en een huis kunnen vinden buiten de reguliere markt om.