ceo funda
Formeel moet de NVM Holding de strategie nog goedkeuren in de aandeelhoudersvergadering. Funda gaat het plan daarna uitwerken. - Foto: funda

De weg staat open voor funda om hypotheken te gaan aanbieden onder eigen naam. Deze week stemde de ledenraad van de NVM in navolging van het bestuur in met de introductie van de ‘Funda-hypotheek’. Dat meldt FD.nl.

Funda is voornemens de hypotheken met een financiële partner te gaan aanbieden. NVM noch funda wil zeggen om welke partner het gaat. In een eerder stadium werkte de huizensite samen met ING aan een hypotheekproduct. De NVM was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.

Voor funda is de goedkeuring in de ledenraad een doorbraak. Voormalig topman Quintin Schevernels gaf ruim drie jaar geleden al aan dat funda ook de financiering van klanten wilde gaan regelen. Tot nu toe leek dit plan maar niet van de grond te komen. Makelaars zouden zulke hypotheekproducten niet willen, omdat die concurreren met hun eigen hypotheekadvies.

Meerderheid NVM-makelaars kritisch

Ook nu staan niet alle NVM-makelaars te juichen bij het voorstel. Bij een peiling onder de woonafdelingen van de NVM was de meerderheid kritisch, stellen ingewijden. “Veel makelaars hebben een hypotheekkantoor, die zijn hier niet blij mee”, zegt een makelaar die anoniem wil blijven tegen FD.nl. Ook zou er angst zijn dat de funda-hypotheek de onafhankelijkheid van de organisatie zou aantasten.

Jerry Wijnen, hoofd NVM Amsterdam, is ook kritisch. Niet zozeer op het hypotheekproduct, maar meer op het proces. “Wij hebben veel stukken niet kunnen inzien, omdat die vertrouwelijk waren. Het is lastig een mening te hebben over iets, als je niet weet waar het precies over gaat. Ik had de manier waarop de NVM dit heeft besloten, graag anders gezien.”

Gerssen: Geen eenvoudig besluit

Funda hypotheken
Lana Gerssen, vicevoorzitter van de NVM en voorzitter vakgroep Wonen, stelt in een intern stuk aan de leden dat het zeker geen eenvoudig besluit was voor het bestuur en de ledenraad. – Foto: NVM

Lana Gerssen, vicevoorzitter van de NVM en voorzitter vakgroep Wonen, stelt in een intern stuk aan de leden dat het zeker geen eenvoudig besluit was voor het bestuur en de ledenraad. “Wij begrijpen dat misschien niet iedereen even blij met deze keuze zal zijn.” Maar volgens haar zijn de NVM en haar leden erbij gebaat dat funda ‘haar sterke positie als woonplatform in de veranderende toekomst kan vasthouden’. Volgens de NVM verwacht de klant meer diensten van het platform, en een hypotheekproduct ligt dan het meest voor de hand.

Timo Smit van FundaBelang is blij dat funda nu haar langgewenste hypotheeklabel op de markt mag brengen. “Het is zo logisch dat funda ook hypotheken gaat doen.” Hij sluit niet uit dat de uitspraak van februari de NVM een zetje heeft gegeven bij dit besluit, maar de makelaarsvereniging zelf ontkent dat.

Formeel moet de NVM Holding de strategie nog goedkeuren in de aandeelhoudersvergadering. Funda gaat het plan daarna uitwerken, dat zal nog enkele maanden duren, meldt de NVM. Funda zelf wil in dit stadium niets zeggen.

Rechter: onderzoek nodig bij Funda