stikstofbeleid

Er moet een onderzoek komen naar het beleid en de gang van zaken bij Funda. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam besloten in de zaak van certificaathouders van Funda tegen grootaandeelhouder NVM.

Het conflict over de toekomst van Funda en zijn strategie speelt al jaren. De certificaathouders, aandeelhouders zonder stemrecht die de vereniging FundaBelang hebben opgericht, willen dat er een nieuwe investeerder instapt of dat Funda naar de beurs gaat. De huizensite zou zijn diensten moeten uitbreiden naar bijvoorbeeld hypotheek-, belasting- en energieadvies. Daarvoor zou een grote partner met technische en digitale kennis nodig zijn.

Bestuur kiest kant certificaathouders

Wat de zaak extra bemoeilijkt is dat het bestuur en de raad van commissarissen van Funda zich aan de zijde van de certificaathouders hebben geschaard. De inmiddels vertrokken Funda-topman Quintin Schevernels zei vorig jaar op een zitting dat de NVM de bedrijfsvoering van Funda hindert. Schevernels stapte op vanwege ‘langlopende discussies op aandeelhoudersniveau’. Ook Schevernels zei toen dat er een nieuwe, externe partner nodig is.

Lees ook: ACM staakt onderzoek naar beperkende voorwaarden Funda

Ook voorzitter van de raad van commissarissen Inge Brakman liet destijds weten dat de NVM niet in het belang van Funda denkt. In september vorig jaar zei de NVM mee te willen denken over verkoop van de certificaten. De zaak bij de Ondernemingskamer werd daarom aangehouden, maar later toch doorgezet.

Ondernemingskamer: eerst onderzoek, geen onmiddelijke actie

De Ondernemingskamer gelast een onderzoek dat de verschillende partijen motiveert deze duidelijkheid op korte termijn te realiseren. De Ondernemingskamer stelt de verzoekers op dat punt in het gelijk. De certificaathouders van funda hadden bij de Ondernemingskamer ook gevraagd om een onderzoek naar een derde aandeelhouder.

Daar ziet de Ondernemingskamer geen aanleiding voor. Ook de benoeming van een extra commissaris, zoals door funda verzocht, is nu niet nodig. Het uitgangspunt voor NVM Holding was en blijft met een zorgvuldig strategietraject een duidelijk toekomstperspectief te realiseren voor funda, de in STAK verenigde certificaathouders en andere stakeholders.

Reactie NVM

De NVM meldt in een reactie de uitspraak ter harte te nemen. “De Ondernemingskamer heeft duidelijk aangegeven dat NVM Holding een keuze moet maken over de toekomst van funda. De uitspraak en aanbevelingen van de Ondernemingskamer nemen we ter harte en steunen ons in de wens om op korte termijn tot duidelijkheid te komen. Over het doel zijn alle partijen het unaniem eens: een duurzaam succes van funda. We zetten de gesprekken hierover voort met zowel funda als certificaathouders en ook met mogelijk geïnteresseerde nieuwe aandeelhouders. We verwachten deze snel te kunnen concretiseren. In dit stadium kunnen we daar nog geen verdere mededelingen over doen”, stelt NVM bij monde van Yme Bosma, Directeur van NVM Holding, in een persbericht.

FundaBelang tevreden

De vereniging FundaBelang laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak. “We vertrouwen erop dat de duidelijkheid over de toekomst van Funda met dit onderzoek volgt. Het is precies de reden waarom wij helaas de gang naar de Ondernemingskamer hebben gezocht”, aldus Timo Smit, voorzitter van FundaBelang.