middenhuur reguleren
Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Het kabinet wil de prijzen van middenhuur reguleren. Dat heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Wonen bekendgemaakt bij de presentatie van zijn woningmarktplannen.

Een deel van de woningen die nu in de vrije huursector valt, valt straks onder de gereguleerde middenhuur. Het woningwaarderingsstelsel (ook wel bekend als het puntensysteem) bepaalt dan de maximale huurprijs. Dat puntensysteem geldt nu alleen voor sociale huurwoningen. De exacte bovengrens van de regulering moet nog worden bepaald, maar komt tussen de € 1.000 en 1.250 te liggen, stelt het ministerie.

“Er worden huurprijzen gevraagd die op geen enkele manier in verhouding staan tot wat je ervoor krijgt”

Minister Hugo de Jonge

De woningschaarste is momenteel zo groot dat er op veel plekken in Nederland ‘huurprijzen worden gevraagd die op geen enkele manier meer in verhouding staan tot de woning die je ervoor krijgt’, zegt De Jonge in een interview met De Volkskrant.

Mensen met een middeninkomen vallen nu tussen wal en schip en mensen met een laag inkomen houden na het betalen van de huur soms te weinig over om van te leven.

Proef gereguleerde huur

Op dit moment loopt in drie gemeenten (Utrecht, Zwolle en Doetinchem) een proef om te kijken wat de effecten zijn van verschillende varianten van de regulering op onder andere de bouw van middenhuurwoningen. Op basis hiervan zal de minister de exacte vormgeving van de regulering bepalen, inclusief de bovengrens van de middenhuurregulering.

 

De nieuwe plannen zullen waarschijnlijk in 2024 ingaan. Het woningwaarderingsstelsel zal dan gaan gelden voor ruim 90% van alle huurwoningen, stelt het ministerie. De genormeerde huren worden geleidelijk ingevoerd over een periode van vijf jaar.

Woningmarktplannen

De minister bood zijn woningmarktplannen op 19 mei aan aan de Tweede Kamer. Naast het reguleren van de prijzen voor middenhuur wil de minister meer betaalbare woningen bouwen en huurders en kopers beter beschermen. Er komt een landelijke norm om op een goede en verantwoordelijke manier met huurders om te gaan. Ook moet het huurtoeslagstelsel worden vereenvoudigd.

‘Eerlijke prijs ook in de vrije sector’

De Federatie Huurders Commerciële Sector (Federatie HCS) vindt dat De Jonge nog te veel huurders in de vrije sector in de kou laat staan. De Federatie HCS pleit voor een eerlijke huur voor alle huurders door het verhogen van de huurprijsbescherming in het woningwaarderingsstelsel naar 300 punten, oftewel een huur van ongeveer € 1.350. Hierdoor gaan de meeste huurders een eerlijke huur betalen die past bij de woningkwaliteit.

“De Federatie HCS vreest dat bij huurprijsregulering tot een lagere huurprijs zoals de minister voorstelt, nog steeds te veel huurders in grote steden een oneerlijke prijs voor een woning moeten betalen. De verhouding tussen de prijs en woningkwaliteit is vaak zoek”, reageert voorzitter Wisso Wissing.

De Federatie HCS roept op om de huren in de commerciële sector te bevriezen tot er ook een plan ligt voor huurprijsbescherming voor zittende huurders en maatregelen om slechte
energielabels als E, G en F en bijkomstige energiearmoede aan te pakken en regulering in
2024 in werking treedt.

Lees ook: ‘Rijk grijpt in bij woningnood onder kwetsbare groepen’